Ditrói találkozó Csaba testvérrel – és az optimizmussal

( Szavazat)43 megjelenítés
„Küzdeni és hinni kell, mert így természetes” – ez volt az üzenete Böjte Csaba dévai ferences szerzetes szerda esti találkozójának Gyergyóditróban. Csaba testvért Köllő Enikő, a nagyközség könyvtárigazgatója ugyan könyvbemutatóra hívta meg, ám a végén derült ki, hogy tulajdonképpen az elhangzott történetek képezik a találkozás „könyvét”, példázatait, Csaba testvér ugyanis nem otthonról érkezett, így nem tudott kötetet hozni magával. Ez mit sem rontott a találkozó hangulatán, mi több, Köllő Enikő a népes jelenlévők örömére rávághatta: ez akkor mielőbbi, újabb találkozás szervezésére készteti. 
 A községi kultúrház konferenciatermében a találkozón optimizmusra, örömre, elégedettségre és az Isten gondoskodása iránti hálára biztató történeteket hallhattak a jelenlévők. A Puskás Elemér házigazda, községvezető balján állva beszélő Csaba testvér lebilincselő történeteivel, fesztelen stílusával hangolta át a ditrói szerda estét. Konklúziói a modern élettörténetek végén így hangzottak:
– Hinni kell abban, hogy ha félretesszük mindazt, ami rossz és konfliktus volt a múltban, akkor jobb világ jöhet. Mi, magyar emberek, annyira ki vagyunk éhezve az Igazságra, holott az Igazság ellenében s a szeretet mellett kellene dönteni. A bajokat számba kell venni, és hinni azt: ha Istentől kérjük a megoldást, meg tudjuk oldani a problémákat.
Az Erdély-szerte szükséget szenvedő gyerekek jótevőjeként, befogadójaként ismert Csaba testvér jelezte: választási kampányban lévén időszerű megjegyeznie, hogy a rászoruló gyerekeket segítő hálózat is az „autonómia-torta” része, és ezt Hargita megyében Ervin atya gyergyószárhegyi ferences szerzetessel valósították meg először Szárhegyen, a kolostor mellett, ám mára a megyében több mint ezer gyermekről gondoskodnak. A jelen közhangulatát bíráló történetek is ezt a fejlesztő és önfejlesztő optimizmust jelölték ki célul, illetve megoldásként: „Fontos, hogy ne csak siránkozzunk, hiszen elijesztjük vele gyermekeinket szülőföldjükről, hanem biztassuk egymást: becsületes, tisztességes munkával meg lehet itt élni.”
A találkozó után a házigazdák forró teára, hagymás zsíros kenyérre, aprósüteményre és közvetlenebb beszélgetésre invitálták a hallgatóságot a községkönyvtárba. Az esten jelen lévő Mik József polgármester – a Ditró–Maroshévíz–Borszék–Tölgyes választókerület RMDSZ-es képviselőjelöltje – jelezte: nagy örömére szolgál, hogy Csaba testvér Borszéken is javában tataroztat az ott létesülő gyereksegítő intézményében, a Hármasligeten lévő régi, 16-os villában, ahol megfelelő helyszínt találtak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány bentlakása számára. A tavaly tavasszal elindult tatarozás végeztével várhatóan jövő áprilisban adják át az újabb Hargita megyei gyereksegítő hajlékot Borszéken.
A találkozó videofelvételen rögzített részletei megtekinthetők a http://mikjozsef.wordpress.com oldalon.
 
Gyergyóditró, 2012. november 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774