Egerszékig teszik járhatóvá az utat

( Szavazat)40 megjelenítés
Ha döntései érintik valamelyik Hargita megyei közösséget a bejáratott módszer szerint Hargita Megye Tanácsa az érintett településen tart kihelyezett tanácsülést. Az augusztus 30-i soros ülés Borboly Csaba megyeitanács-elnök a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Egerszék kultúrházába hívta össze, amelyen az Egerszéket érintő DJ 123 megyei út jelentős szakaszának felújításáról döntöttek.
 
A három részre osztott tanácsülésen először a település gondjait vették számba, majd a megyei döntéshozó testület határozatot hozott a napirenden szereplő határozattervezetekről, és ezt követően a helyiek jutottak szóhoz.
A tanácsülés felvezetőjében Borboly Csaba röviden ismertette a megyei tanács kezdeményezéseit az elmúlt időszakból a települést illetően. A megyei tanács elnöke szerint a mandátum egyik fő célkitűzése a kis lélekszámú, félreeső települések felzárkóztatása, és bár történtek lépések a kis falut ért árvíz hatásainak helyrehozására, illetve lépéseket tettek a megyésítéskor eltulajdonított területek és az úzvölgyi tábor visszaigénylésére, Hargita Megye Tanácsa még mindig adósa Egerszéknek.
Ragaszkodni kell minden négyzetméterhez
A bevezetőt követően Csíkszentgyörgy és a szomszédos Csíkszentmárton polgármesterei György József és Gergely András mutatták be a két községet. György József felszólalásából kiderült, hogy Egerszéken, ahol eddig nem volt példa hasonló gyűlésre, egy felmérés szerint a helyieknek fontossági sorrendben járható útra, telefon összeköttetésre és a terményeik értékesítésének megkönnyítésére van a legnagyobb szükségük.
Gergely András, csíkszentmártoni polgármester a megyésítéskor Bákó megyéhez csatolt mintegy 6000 hektárnyi terület tulajdonjogának tisztázatlanságát sérelmezte, holott elmondása szerint a területek telekkönyvileg is a szentmártoni gazdákat illeti. Az egykor virágzó települést, amelyben 12 gatter mellett ládagyár és deszkagyártás működött, illetve heti két buszjárat is volt, mára nagyon nehéz megközelíteni. Nem jön fel a mentőautó, a tejeskocsi nem szállítja el a tejet és a postaszolgálatot is a helyi postás szorgalma tartja életben, de még mindig van remény a turizmus és néhány lelkes tenni akaró lakos révén – mondta Gergely András.
A csíkszentmártoni polgármester külön értékelte a megyei tanács erőfeszítéseit, hogy a lakosok egyenlő rangú polgárai legyenek a megyének, de kihangsúlyozta, hogy minden négyzetméterhez ragaszkodni kell, amelyhez történelmi és lelki kötődés fűz, célozva az Úz-völgyi háborús emlékműre és ifjúsági táborrá alakított határőr kaszárnyákra.
Kövezési munkálatok az egerszéki letérőig
A bemutatókat követően elkezdődött a tulajdonképpeni tanácsülés legfontosabb határozatai azok voltak, amelyek alapján más munkálatokból megtakarított összegek átirányításával és a napirenden szereplő 15. számú határozattervezet elfogadásával a megyei döntéshozó testület mintegy 600 000 lejt különített el a DJ 123 megyei út közel 10 kilométer hosszú Rugát-tető–Egerszéki letérő szakaszának kövezéssel való felújítására.
A munkálatokra már idén sor kerülne, amelyek kapcsán Borboly Csaba kiemelte, hogy az elkülönített pénz elegendő a vízlevezető sáncok rendbetételére, illetve egy olyan vastagságú kövezésre, amely elég stabil lesz ahhoz, hogy a kövezést néhány év múlva követő aszfaltozást is elbírja – mondta Borboly Csaba.
Az útjavításra szánt alapok megszavazását követően a tanács határozattal fogadta el a nyolcvanas évekbeli baleset óta lezárt út újbóli megnyitását is.
A DJ 123 megyei úttal kapcsolatos határozaton kívül a megyei tanács augusztus 30-án bevette a Kis települések villanyhálózatának bővítése nevű programjába Galócás és Máréfalva községeket, pénzt utalt le a székelypálfalvi és firtosváraljai templomok felújítására, illetve a csíkszentmihályi árvízkárok rendbetételére, továbbá ingatlant biztosított a csíkszeredai orvosi ügyeleti központ részére.
Az oktatás fenttartása, és a gyerekek biztonsága
Kolumbán Gábor, egykori megyeitanács-elnök az iskoláig kilométereket gyalogoló gyerekek számára iskolabusz beszerzését tartotta fontosnak, illetve szerint átfogó elképzelésekre van szükség a település fenntartható fejlesztéséért.
Hasonlóképpen vélekedett Nagy Balázs helyi lakos is, aki szerint Csinódon és Egerszéken pozitív a népszaporulat, ami megyeszinten ritkaság, leszámítva a városokat, ezért fontos az 5–8. osztályos tagozat megtartása is a település iskolájában, ami egy iskolabusszal megoldható lenne. Ugyanakkor a távközlési eszközök, internet teljes hiányát kifogásolta, illetve javasolta a megyei út más kategóriába sorolását, hogy főleg télen a település ne legyen napokra elzárva a világtól.
Becze István, alcsíki megyei tanácsos, aki a tanácsülés egerszéki összehívását kezdeményezte egy nyertes pályázatról számolt, amely révén egy erdei út felújítására sikerült pénzt nyerni, illetve további felszólalók a legeltetési rendellenességeket, a pásztorkutyák indokolatlanul nagy számát kifogásolták.
Csíkszereda, 2011. augusztus 30.
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774