Elbúcsúztatták a farsangot Alsósófalván

( Szavazat)36 megjelenítés
Hargita megye településeinek hagyományőrző csoportjai idén huszadik alkalommal gyűltek össze közös farsangbúcsúztatóra. Ebben az évben Alsósófalva volt a házigazda, az esemény szervezője pedig hagyományosan Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, illetve ez alkalommal az Alsósófalvi Farsangolók Egyesülete helyi intézményekkel, szervezetekkel együttműködve. Tizenöt csoport vett részt az eseményen, mindegy 800 maskarás és zenész mókázott ezen a különleges napon és mutatta be települése jellegzetes farsangi hagyományát.
 
A Sükösd Ferenc Általános Iskola udvarán a 11 órás megnyitóra összegyűlt csoportok már jókedvvel és igazi farsangi hangulattal köszöntötték egymást.
Az ünnepségen a következő helységek képviselői vettek részt: Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkszentsimon, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Kászonaltíz, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Szentegyháza, Csobotfalva, valamint a vendégek, a magyarországi Nádasd és a horvátországi Várdaróc hagyományőrző csoportjai.
A megnyitón Bokor Sándor, Parajd község polgármestere hangsúlyozta: „ez a farsangbúcsúztató hagyományőrző jellegén keresztül életünk és megmaradásunk záloga lehet”. A farsangbúcsúztatóra Tímár Zsolt alsósófalvi református lelkész adta áldását.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében kiemelte: „a hagyományőrző csoportok híressé teszik megyénket, híressé teszik Székelyföldet azáltal, hogy évről-évre végzik a munkájukat”.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője a névsorolvasást megelőzően hangsúlyozta: „nem feledkezhetünk meg arról, hogy húsz évvel ezelőtt született meg ennek a farsangtalálkozónak a gondolata, és azóta az egyik legsikeresebb székelyföldi rendezvénnyé nőtte ki magát, mert szántszándékkal sem lehetne megtiltani, abbahagyatni. Ez annak köszönhető, hogy vannak a falvainkban olyan hagyományőrző csoportok, amelyek őrzik, ápolják és továbbviszik ezt a hagyományt”.
A húsz éve megszervezett megyei farsangbúcsúztatónak minden évben más-más település a házigazdája, így jövőre a csíkcsicsói hagyományőrző csoportnak adta át a stafétát az idei alsósófalvi házigazda. A szentegyháziak előadással is készültek, az Ördögbetlehem elnevezésű farsangi darabot mutatták be.
Az ünnepség keretében Ádám Gyula Sófalvi farsang című fotókiállítását tekinthették meg az érdeklődők, mely a korábbi évek alsósófalvi farsangtemetéseit mutatja be.
A nap során a hagyományőrző csoportok kijelölt útvonalakat jártak be, ahol egy-egy kapuban, udvaron vendégül látták őket a helyiek hagyományos finomságokkal. A hideg, szeles téli idő elűzésére szervezett, mulatozással töltött napot maszkura-bállal zárta a jókedvű társaság a Kacsó András Művelődési Házban.
Csíkszereda, 2012. február 19.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774