Elena Udrea: Hargita megyében jó helyre kerül a pénz

( Szavazat)43 megjelenítés
Borszéken, Maroshévízen és Csíkszeredában járt a turisztikai miniszter
 
Elena Udrea regionális fejlesztési és turisztikai miniszter szeptember 29-én Hargita megyébe látogatott. Csíkszeredában, a megyeházán, a köszöntőbeszédek után, a tárcavezetőnek Borboly Csaba megyeitanács-elnök bemutatta Hargita Megye Tanácsa azon projektjeit, amelyekre az intézmény korábban nyert pályázatot.
 
Borboly Csaba beszámolójában a turizmus fejlesztését célzó beruházásokról számolt be, amelyeket a megyei tanács a Regionális Operatív program 5. Tengelyének 5.3-as és 5.2 intézkedésében valósított meg, beleértve a Székelyföldi Legendáriumot, a Székely kapuk útját, a Borvizek útját, a hegyimentő közszolgálat és a biztonságos hegyi turizmust célzó fejlesztését, valamint a hagyományos népi fürdők felújítását.
Ezt követően Elena Udrea és Borboly Csaba aláírták a Virtuális barangolás történelmi emlékhelyeken című, illetve a csíkszeredai Régizene Fesztivál népszerűsítéséről szóló projekt finanszírozási szerződését. A Virtuális barangolás történelmi emlékhelyeken projekt célja Hargita megye történelmi és építészettörténeti kincseinek bemutatása egy speciális képgenerálási technikával készült ismeretterjesztő szoftver és honlap segítségével. A program lényege, hogy az érdeklődők a világhálón barangolva részletekbe menően megtekinthetik a megyében található kulturális örökséget, építészeti és természeti kincseket. Összköltségvetése 800 945,10 lej, amelyből a minisztérium vissza nem térítendő támogatása 476 092,73 lejt tesz ki, míg Hargita Megye Tanácsának hozzájárulása 175 575,61 lej önrészből és a jóvá nem írható költségből áll.
A Régizene Fesztivál népszerűsítésével a Hargita megyei turizmus fejlesztését és szilárdabb alapokra való fektetését szeretnék. Ennek eszközeként a minisztérium támogat minden olyan tevékenységet, amely a fesztiválhoz fűződik, úgymint a rendezőcsapat felkészültségének fejlesztése, népszerűsítő anyagok készítése és az esemény reklámozása. Ehhez a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium 459 353,17 lejjel járul hozzá, míg a megyei tanács önrésze 29 434,80 lej.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint az elmúlt években számos olyan Hargita megyei kezdeményezéshez sikerült támogatásokat szerezni, amelyeknek köszönhetően az élet elviselhetőbbé válik Hargita megyében.
– Sok programunkat és elképzelésünket terjesztettük már elő, de valahányszor a miniszter asszony a megyénkben jár, mindig találunk újakat, amelyekkel előhozakodhatunk. Tekintettel a megye gazdaságának jellegére igyekszünk a idegenforgalomra összpontosítani és egymást erősítő beruházásokat megvalósítani. A turisztikai stratégia szerint támogatni próbáljuk a kis- és középvállalkozókat, éppen ezért, amit az elmúlt három évben elértünk Elena Udrea miniszter asszony segítségével, az figyelemre méltó – mondta Borboly Csaba, aki a következő látogatás alkalmával a Madarasi-Hargitára hívta meg a tárcavezetőt, hogy meggyőződjön a hegyben rejlő lehetőségekről.
Hasonló véleményen volt Ladányi László Zsolt prefektus is, aki szerint már hagyománya van, hogy Elena Udrea Csíkszeredában járva újabb és újabb szerződéseket ír alá. Ez örvendetes, hiszen a megyében gyakorlatilag nincs ipar, és a mezőgazdaság is gyakorlatilag krumplitermesztésre szorítkozik, tehát egyetlen lehetőség a turizmus marad. A prefektus méltatta a megye fiatal vezetőségének összefogását és azonos szemléletmódját is.
Csíkszereda város is érintett a látogatás során aláírt szerződések egyikében. A városháza a központi park felújítására kapott minisztériumi támogatást. Ennek kapcsán Ráduly Róbert Kálmán elmondta:
– Büszke szeredai polgár vagyok, büszke vagyok Hargita megyei lakos mivoltomra és büszke székelyföldi polgár vagyok, továbbá arra is büszke vagyok, hogy a térségnek hírneve van az uniós alapok lehívásában – mondta a polgármester felsorolva a városháza kormányzati alapokból megvalósított beruházásait. Az elöljáró felhívta a miniszter asszony figyelmét egy második jégpálya szükségességére, de mindenekelőtt a gyergyói jégpalota válságos helyzetére. Ezenkívül kiemelte a tömbház-szigetelési program népszerűségét és fontosságát a térségben, hangsúlyozva, hogy jövőre már 28 tömbház lakói fizették ki hozzájárulásukat.
Végezetül Borboly Csaba tanácselnök átadta azt a 13 projektet tartalmazó iratcsomót, amellyel Hargita Megye Tanácsa újabb forrásokra pályázik. Elena Udrea megállapította, hogy a két éve aláírt projektek zöme megvalósult, és mint mondta, öröm nézni, ahogy az érintett települések átalakulnak.
– A két éve aláírt projektek most kezdenek körvonalazódni, másrészt ezek által munkahelyek teremtődnek. Azt látom, hogy Hargita megyében jó helyre kerül a lehívott pénz. A megye számára nagy lehetőséget jelent a turizmus, főleg a gyógykezelőközpontok fejlesztésével. Mindig is biztos voltam ebben, de annak is tudatában voltam, hogy ez infrastruktúra fejlesztése és az épített örökség megőrzése nélkül nem megy. Idefelé jövet Felcsíkon láttam egy-két színes, modern házat, ami nem illik a településképbe, nem kellene hagyni, hogy ezek elharapózzanak. Modern, komfortos házakat a hagyományos építészeti stílusban is lehet készíteni.
A miniszter szerint 400 millió lej értékű projektek kivitelezése van folyamatban Hargita megyében, és még egy ekkora összeget irányítanak a megyébe az Országos Infrastruktúra-fejlesztési Program (PNDI) révén. Elena Udrea méltatta, hogy Hargita megyében egységes elképzelés létezik a fejlesztésekről, ráadásul ez egyezik a tárca elképzeléseivel. Udrea örömmel számolt be arról is, hogy a Hargita Megye Tanácsa által a PNDI-listára juttatott megyei utak felújítására kiírt közbeszerzés sikeresen lezajlott, voltak jelentkező cégek, így hamarosan elkezdődhet a munkálatok kivitelezése.
 
Új kultúrházat avattak Borszéken
Elena Udrea miniszter jelenlétében szeptember 29-én, a csíkszeredai látogatás előtt Borszéken felavatták az új kultúrotthont. A több mint százéves, leromlott állagú épület felújítása tavaly augusztusban kezdődött, és ez idő alatt beépítették a manzárdot, próbatermeket alakítottak ki, amelyekben a helyi tánccsoportok próbálhatnak majd, és itt kap helyet a városi könyvtár. A beruházás értéke összesen 2,2 millió lej, amiből az önrész 700 ezer lej, de mivel ekkora összeget a helyi tanács önerőből nem tudott előteremteni, Hargita Megye Tanácsa 324 ezer lejjel járult hozzá.
Mik József polgármester a szalagvágás után, a helyi lakosokkal megtelt nagyteremben elmondta, hogy az új kultúrház azért is nagyon fontos a helyi közösség számára, mert a fiataloknak tizenkét évig más településre kellett menniük lakodalmat rendezni, de ezentúl itt helyük lesz, és remélhetőleg a kulturális élet is fellendül majd a városban. A polgármester bemutatta a számtalan turisztikai projektet, amely Borszéken folyamatban van, vagy már megvalósult. Az utóbbi 60-70 év legnagyobb beruházásaként említette a gyógykezelő központ létesítése, amely egyben élményfürdőként is működik majd. Továbbá a héten adták át a Tündérkert–Ősforrás hagyományos népi fürdőt, megújul a városközpont, egyszóval Borszék visszanyeri egykori fényét, hangzott el többek között. Mik József külön kiemelte a megyei tanács támogatását a város projektjeiben.
Elena Udrea a gyógykezelő központok felújításának fontosságát hangsúlyozta, rámutatva, hogy ez prioritás Románia turisztikai stratégiájában, amelyben kiemelt helyen szerepel Sulina, Herkulesfürdő és Borszék. A miniszter szerint a turizmus fellendítésével munkahelyeket teremthetnek a helyi fiatalok számára. Udrea szót emelt azok ellen, akik elhanyagolják a régi, idegenforgalmi fontossággal bíró, műemlék jellegű épületeket. Mint mondta, az általa vezetett tárca kezdeményezni fogja, hogy a helyi tanácsok növeljék vonatkozó illetékeiket, és azok a tulajdonosok, akik nem tartják karban az épületeket, illetve nem használják rendeltetésének megfelelően, azok ellen fel lehessen lépni.
– A közintézmények, hatóságok jó együttműködése mellett a vállalkozók szolidaritására is szükség is szükség van, mert a helyi közösség érdekei mindenek előtt valók. E szolidaritás nélkül nem maradhatunk talpon a mostani gazdasági válságban – jelentette ki a tárcavezető hangsúlyozva a befektetések és a különböző uniós, illetve hazai források lehívásának fontosságát.
Borboly Csaba a kormány és a megyei tanács közti jó partnerséget méltatta, aminek a haszonélvezői a helyi közösségek. Kifejtette, hogy Borszéknek a megye északi részében vezető szerepe lehet, és nemcsak a kisváros, hanem a környékének a fejlesztése is prioritás Hargita Megye Turisztikai Stratégiájában. Mint mondta, a mezőgazdaság és az idegenforgalom együtt a gazdasági fejlődés motorja lehet.
A tanácselnök kitért arra is, hogy nemrég találkozott Gheorghe Fluturral, Suceava Megye Tanácsának elnökével, melynek során megállapodtak Székelyföld és Bukovina összekötéséről a 174A megyei út felújítása által. Borboly Csaba kijelentette: nem csak megyében, hanem tágabb térségben gondolkodnak, és a két régió együttműködése több turistát vonzhat. Elena Udrea válaszként elmondta: a fent említett megyei út szerepel az Országos Infrastruktúra-fejlesztési Porgramban (PNDI), így a jövő évben meg is történhet a felújítás.
Az eseményen részt vettek Borszék lakói, továbbá jelen volt Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Petres Sándor megyeitanács-alelnök, Ladányi László Zsolt prefektus, Moldován József távközlési államtitkár és Bende Sándor, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke is.
Borszéki látogatása után Elena Udrea miniszter Maroshévízre utazott, ahol aláírta a municípium két európai uniós projektjének finanszírozási szerződését. Az egyik a település közbiztonságát erősíti hatvan köztéri videokamera felszerelésével, 1 871 094,28 lej összértékben, a másik pedig a helyi szociális központ fűtésrendszerének felújítását célozza összesen 5 608 789,60 lej értékben.
 
Csíkszereda, 2011. szeptember 29.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774