Elkészítik a Gyergyói-medence arculati tervét

( Szavazat)51 megjelenítés
Kulturális turizmus a Gyergyói-medencében címmel szervezett egyeztetést Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ azoknak, akik érdekeltek a térség turisztikai infrastruktúrájában. A gyergyószárhegyi Lázár-kastély lovagtermében június 25-én délután tartott találkozón Hargita Megye Tanácsát Bende Sándor tanácsos képviselte, jelen volt báró Lipthay Antal, a Lázár-kastély tulajdonosa és felesége is. 
 -Meggyőződésünk, hogy a medence kulturális, szellemi és természeti értékeire épített turizmus meghozza a gyümölcsét, hiszen olyan értékhalmaznak vagyunk a birtokosai, amely egyedülálló a Kárpát-medencében – mondta Kassay L. Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója a megjelent panziótulajdonosoknak és a kulturális intézmények vezetőinek. A Hargita Megye Tanácsa által működtetett intézmény közös, egységes népszerűsítési javaslatot mutatott be: a központ büdzséjéből fedeznék a még idén elkészülő arculati és népszerűsítési tervet. A térségből megjelent panziósok és kulturális szervezetek képviselői emellett jóváhagyták azt a javaslatot is, miszerint 2013 őszén egységes arculatot terveznének a Gyergyói-medence turisztikai kínálatának. Ugyanakkor az intézmény vállalta egy adatbázis elkészítését, és egy különálló weboldalon térképen, interaktív módon jeleníti meg a térség turisztikai értékei.
Szakmai vitaindítójában Horváth Alpár egyetemi adjunktus jelezte: felkért szakértőtársai együttműködésével Hargita Megye Tanácsa stratégiájában már 2009-ben megfogalmazták a vonatkozó fejlesztési perspektívát, ezt jelenleg a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás hatáskörében kezeli a megyei tanács. Beszédében kitért a báró Lipthay Antal és Hargita Megye Tanácsa közötti pozitív együttműködésre. A szakértő véleménye szerint a kulturális hasznosíthatóságot kell felmérni, ehhez pedig menedzsmentterv kidolgozása szükséges az önkormányzatok és a civil szféra összefogásával.
 
A résztvevők hozzászólásaikban konkrét nehézségeikről - rendszerhibáról, szakemberek hiányáról, a pályázati rendszer buktatóiról – osztották meg tapasztalataikat, a turisztikai irodákkal való szerződéskötések lehetőségét, a stratégiai fellépés és a tárgyalási pozíció hiányát jelölték meg akadályként.
Bende Sándor megyei tanácsos arra bíztatta a jelenlévőket: fogalmazzák meg terveiket, hogy ebből mit tudnak megvalósítani, javaslataikkal pedig keressék meg a helyi önkormányzatokat.
Báró Lipthay Antal és felesége az egészséges étkezéssel kapcsolatos tapasztalatukat, tudásukat osztották meg a résztvevőkkel, majd kötetlen beszélgetés mellett tartottak kóstolót.
 
Gyergyószárhegy, június 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774