Energiafüggetlen Hargita megyét!

( Szavazat)36 megjelenítés
A megújuló energia volt a témája annak a beszélgetésnek, amelyet Székelyudvarhelyen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban tartottak pénteken, február 15-én az Udvarhely térségi közbirtokosokkal. Az eseményen Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Borboly Csaba elnök és Birtalan József alelnök. 
 A helyi autonómia egyik feltétele gazdasági szempontból a saját jövő biztosítása, fogalmazta meg Borboly Csaba, aki példaként jól működő külföldi beruházásokat említett. Ne adják bérbe a zöld energia előállítására alkalmas területeket úgymond üveggyöngy áron, hanem valósítsanak meg saját beruházásokat, amelyekből komoly nyereség származhat, erre van lehetőségük a közbirtokosságoknak, biztatta a jelenlevőket az elöljáró. Mint ismertette, vízenergia-termelő egységekben, napelemparkokban, illetve biomassza alapú energiatermelő egységekben látják a térségben a megújuló energiák hasznosításának lehetőségét. Mindehhez jó üzleti terv kell, és összefogás a megvalósításához – fejtette ki a tanácselnök.
Hargita megye Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési programja konzultációsorozat nyomán jött létre, célja az energiahatékonyság növelése és az alternatív energiaforrások hasznosítása. A háztartásokat és vállalkozásokat segíti az energiaszámlák csökkentésében, támogatja a középületek hőszigetelését, segíti a településeket energiaforrásaik kihasználásában – mint például a mezőgazdasági és fahulladékok, patakok, napsugárzás felhasználásában. Hargita Megye Tanácsának alintézménye, a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat célja az energiahatékonyság és az alternatív energiaforrások kihasználásának elősegítése, ismertette Miklóssy Ildikó, a közszolgálat munkatársa. Mint elmondta, cél, hogy az önkormányzatok mutassanak példát a lakosságnak, illetve az energiahatékonyság és a hagyományos építkezés összehangolása, amit további programok és kampány révén népszerűsítenek. A tanulmányok elvégése mellett nagy hangsúlyt fektetnek az információ átadására, ezért a konferenciák, képzések, tanácsadások mellett hagyományossá vált a középiskolásoknak szervezett szakirányú versenyük – tette hozzá.
Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat egy megyei önkormányzati energiatermelő vállalkozás alapítását javasolta, amelyhez csatlakozhatnak a közbirtokosságok. E beruházás révén tudnának hozzájárulni a megye gazdasági növekedéséhez, hiszen ez munkahelyeket teremtene, és az erdő tudatos, üzemtervhez kötött kitermelése révén új jövedelemforrást biztosítana a közbirtokosságoknak. Ehhez kérték a szakemberek és a megyei tanács elnöke a közbirtokosságok összefogását, amelyhez segítségükről, tanácsadásról biztosították a jelenlevőket.
Miklóssy Ildikó ismertette: a vállalkozás megalapításában 18 önkormányzat vesz részt, a következő lépés a cég bejegyzése. A továbbiakban a közbirtokosságokkal való együttműködés jogi formáját tisztázzák le. Hangsúlyozta: a mostani udvarhelyszéki konzultáció után a megye többi térségének közbirtokosságait is felkeresik, hogy bemutassák az elképzelést, és helyet adjanak az erről szóló tanácskozásnak.
 
Székelyudvarhely, 2013. február 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774