Eszközök a tej helyi feldolgozásáért

( Szavazat)41 megjelenítés
A Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete sikeresen pályázott Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületénél eszközbeszerzésre. Az eszközöket május 11-én Csíkjenőfalván, Cigánykúton adta át Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója Sánduly Editnek, a sajtkészítők kézműves egyesülete elnökének, valamint az összegyűlt tagoknak. A 19 600 lej értékű pályázatnak köszönhetően az egyesület tagjai magasabb színvonalon állíthatnak elő hagyományos tejtermékeket. 
 Borboly Csaba elmondta, a megyei tanács minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a gazdákat, annak ellenére, hogy nagyon kicsi a mozgástere, ám ha kedvezőbb törvények születnek, akkor majd még nagyobb szerepet vállalnának annak érdekében, hogy a helyi termékek feldolgozásával elfogadható jövedelemhez jussanak a Hargita megyei gazdák. Gratulált az egyesület tagjainak, amiért mindenki számára példát mutatnak abban, hogy a háztáji gazdaságból milyen sokat lehet megvalósítani.
– Kérem, segítsenek, hogy egészséges, jó sajt fogyasztására ösztönözzük a lakosságot, hisz ha ma megnézzük a sajt néven árult termékeket, sok esetben azt láthatjuk, hogy tejet az a „termék” nem látott, csak génmódosított kukoricát, szóját, ízfokozót, színezéket, tartósítószereket, és még lehetne sorolni. Lehet, félárban van az a sajt, de én azt ajánlom, hogy inkább vásároljunk feleannyi, de egészséges sajtot a szomszédtól, a székely gazdáktól. Ezért felkérem az egyesület tagjait, segítsenek a helyes táplálkozásról való tájékoztatásban. Ugyanakkor bízom benne, hogy a családi jövedelmük biztosabb alapra kerül ezen eszközök, edények segítségével. Szeretném, ha minél előbb a „Hargita sajt” márkanévvel nemcsak Székelyföld minden üzletében, hanem az országban és akár nemzetközi szinten is az egyesület által előállított értékes, jó minőségű sajtot nagy mennyiségben piacra tudnánk juttatni – emelte ki Borboly Csaba.
Márton István gratulált az egyesületnek, amelynek tagjai nagyban képviseltetik magukat a rendszeresen megszervezett Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán. Sánduly Edit, a sajtkészítők egyesületének elnöke elmondta, a pályázat célja a tejfeldolgozás minőségének javítása, amely az egyesület 19 tagjának munkáját fogja elősegíteni. A pályázatból két oltókádat, két munkaasztalt, 18 darab inoxedényt, 3 sajthárfát, 60 darab Hargita sajtformát, 2 tejszeparátort, 4 darab tejhőmérőt, 7 darab farinométert vásároltak, valamint 4 állóbannert is, hogy az egyesület munkáját népszerűsíteni tudják.
 
Csíkszereda, 2013. május 11.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774