Évértékelő beszélgetés Bende Sándor megyei tanácsossal

( Szavazat)52 megjelenítés
Kilencven százalékban Hargita Megye Tanácsa, tíz százalékban pedig a helyi önkormányzat finanszírozza Gyergyószentmiklóson a műjégpálya hűtésrendszerének és a palánknak a cseréjét. Erről szól az a megállapodás, amelyet tavaly decemberben fogadott el a megyei tanács, és amely Bende Sándor szerint a 2013-as év legnagyobb beruházása lesz Gyergyószéken. A Maroshévízen élő, kilencedik éve a megyei tanácsban dolgozó Bende Sándort, a beruházási szakbizottság elnökét a 2012-es eredményekről, illetve a 2013-as prioritásokról kérdeztük. 
 – Hogyan értékeli a 2012-es év munkáját megyei tanácsosként?
 
– Az országos gazdasági nehézségeket is figyelembe véve, sikerrel zártuk 2012-t. A helyhatósági és a parlamenti választások lassították az önkormányzatok munkáját nemcsak Hargita megyében, országos szinten is, de összeségében van mit felmutatnunk, voltak megvalósításaink egész Hargita megyében, ezen belül Gyergyó területén, az északi térségben (Maroshévíz–Borszék–Tölgyes–Galócás–Salamás–Bélbor), amelyet megyei tanácsosként képviselek RMDSZ-színekben.
 
– Milyen célkitűzései voltak 2012-re, ezekből mit sikerült elérni?
 
– Célkitűzéseimben mindig az a meghatározó, hogy az általam képviselt térséget minél lakhatóbbá tegyük. Ez magában foglalja a gazdasági kérdéseket és a beruházásokat, de az érzelmi jóllétet is. Tapasztalom és vallom, hogy nemcsak attól vagyunk boldogok, ha a zsebünk tele van pénzzel, hanem szükséges a lelki komfortunk, a tudat, hogy jó irányba mennek a dolgaink, hogy biztonságban vagyunk.
Mint az északi régió képviselőjének a megyei önkormányzatban az a legfontosabb, hogy a magyarság érdekeit segítsem megvédeni: gondolok kultúrára, vallásra, oktatásra, a gyerekeket nézve a jövőre. Az északi régió helyzete sajátos a megye többi részéhez képest, itt a magyarság gyakorlatilag kisebbségben, 40%-os arányban él, így a nemzetiségi kérdésekre még inkább oda kell figyelni. A maroshévízi iskola, a borszéki fejlesztések mindig fontos helyen szerepelnek, Tölgyesen is megpróbáltunk mindent annak érdekében, hogy a magyarság megmaradjon, akárcsak Galócáson és Salamáson. Nehezíti a munkánkat, hogy Galócás és Tölgyes elvesztette magyar alpolgármesterét.
Amikor beruházásokat támogatunk a megyei önkormányzatban, mindig megkérdezzük a településeken élőket, hogy mire van szükség, és ezeket próbáljuk felkarolni. Nemcsak az elöljárók kéréseit vesszük figyelembe, az ottani magyar emberek igényei a legfontosabbak.
 
- Mivel elégedett, illetve mi volt sikertelenség 2012-ben Gyergyószéken?
 
- Jó eredménynek könyvelem el, hogy bizonyos településeken beruházásokat indítottunk el, és elégtétel, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is tudtunk aszfaltozni a megyei utakon, ha 1–10 km-t is. Támogattuk az önkormányzatokat a különböző beruházások kivitelezésében: Gyergyószentmiklóson a Csíky-kert tanösvényeinek kialakításában nyújtottunk segítséget http://bendesandor.wordpress.com/2012/09/11/tanosveny-es-kuriozumok-a-gyergyoszentmiklosi-csiky-kertben/, a városi esketőterem részfinanszírozásában, Gyergyóremetén az óvoda modernizálásának a véglegesítéséhez tudtunk hozzájárulni, Ditróban a központban a járda kialakításához, itt idén centenáriumi ünnepséget kezdeményezünk. Borszéken segítettünk az Ó-sáros fürdő újraépítésében, sétányok kialakításában, illetve támogattuk a város projektjeit részfinanszírozással, az önrészek előteremtésében. Borszék látványos fejlődésnek indult, de mindehhez pénzre van szükség.
Tölgyesen segítettük a víz- és csatornarendszer munkálatainak elindítását, a villamos hálózat kiépítését Hargita Megye Tanácsának Kisvillany programja keretében, akárcsak Galócáson. Azáltal, hogy villamos energia került a lakásokba, az életszínvonal is növekedni fog ezeken a településeken.
Sokadik kezdeményezésre ugyan, de 2012 végére sikerült megteremteni az együttműködést a gyergyószentmiklósi önkormányzattal ahhoz, hogy a város fedett műjégpályáján olyan javításokat eszközöljünk, melyek elmaradása a pálya működését kockáztatná – ezáltal a medence jégkorong-utánpótlásának, magasszintű sportjának gátat szabva. Hargita Megye Tanácsa a javítási költségek 90%-os finanszírozását vállalta, közel négyszázezer eurós tételben.
 
- Milyen problémákkal találkozott a beruházási szakbizottságban az északi régiót illetően? Hogyan próbálja ezeket megoldani?
 
- Ezekről január 18-án egyeztettünk. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot a polgármesterekkel és a helyi szervezetekkel. Tizenhat településen összesítettük a legfontosabb teendőket, és döntöttünk pár kiemelt feladatról Gyergyószéken. Ilyen a hulladéktározó Remetén, ami gyakorlatilag az egész megyét érinti. Ha nem változik a helyzet, áremelésre lehet számítani, ami mindenkit érint. Ezt szeretnénk elkerülni. Fontos beruházás Gyergyószárhegyen a főútról a Lázár-kastélyhoz vezető útszakasz, amely a megyei önkormányzat adminisztrálásában van. Turisztikai szempontból elengedhetetlen, hogy rendezzük a területet a kastélybejárat előtt és a bekötőutat. A megye és Erdély egyik legnagyobb templomaként ismert gyergyóditrói katolikus templom idén 100 éves. Ezt a centenáriumot szeretnénk megünnepelni különböző rendezvényekkel, kórustalálkozóval, néptáncos felépésekkel, egyéb megmozdulással. Ezen kezdeményezést segítette a tavalyi évben a megyei tanács Ditró központjának rendezésével. Készül egy területrendezési terv az egyház kezdeményezésére a templomudvart illetően, mely a templom méreteihez igazodik. Ugyancsak idén 800 éves a gyergyóalfalvi templom, ezt az évfordulót is kellő tisztelet kell hogy övezze.
 
- Milyen volt 2012-ben a RMDSZ gyergyói tanácsosai között a munka, a közösséggel való kapcsolat?
 
- Jó volt az együttműködés a gyergyói RMDSZ-es megyei tanácsosok között, rendszeresen tartottunk gyűléseket. Az egyeztetések valamelyest kimaradtak a választási kampányok miatt, de bízom benne, hogy 2013-tól ismét állandósulnak. A közösséggel való kapcsolatot a 2012 márciusában létrehozott http://rmdszgyergyoterulet.ro interaktív honlapunkkal erősítettük, ahol helyet adunk a kritikáknak is, a megyei tanács területi irodájában pedig idén is elkezdődtek a fogadóórák.
 
- Milyen ügyben fordulhat önhöz a lakosság?
 
- A megyei tanács testületében a beruházási szakbizottság elnöke vagyok, de bármilyen, a megyei tanácsot érintő témában fordulhatnak hozzám. Mivel jómagam és a megyei vezetőség is úgy gondoljuk, hogy a korábbi hiányosságokat ki kell küszöbölni, ezért egy magyarul tudó személlyel bővül a maroshévízi területi iroda.
 
 
- Milyen célokat tűzött ki 2013-ra?
 
- A maroshévízi magyar tannyelvű Kemény János iskola a prioritás: a bentlakása az alap elkészítésénél abbamaradt 2008 őszén, és azóta nem volt előrehaladás. Ezt kudarcként élem meg, de bízom benne, hogy ebben a mandátumban el tudjuk készíteni és egy újabb létesítményt átadni a magyar gyerekeknek. A gyergyói jégpályának a hűtésrendszerét és a palánkját kell kicserélni, mely előzetes számítások szerint 350 000 euróba kerül. Hangúlyozom: a megyei tanács ennek 90%-át vállalja fel, a városi tanácsnak mindössze 10%-át kell előteremtenie. A 2013-as költségvetés megszavazását követően, várhatóan tavasszal kezdődnek el a munkálatok.
 
- Mit gondol Borboly Csaba megyeitanács-elnök 2012. december 27-én Gyergyószentmiklóson tett kijelentéséről, miszerint az a tapasztalata, hogy Erdélyben sok helyen lenézik a gyergyóiakat? De mint mondta, a 2012-es választásokon való részvételi mutatókkal büszkék lehetnek, illetve azzal, hogy most az északi régió magyar szavazói Temes megyét juttatták plusz parlamenti képviselői mandátumhoz. A gyergyóiak kihúzhatják magukat, hisz mindenkinek el kell ismernie az érdemeiket.
 
- Találkoztam előítéletekkel, ezek az életminőségünket is befolyásolják. A gyergyói ember önbecsülése, presztízse nagyon fontos érték, hajtóerő, jó, hogy így kiállt a megyeitanács-elnök érte. Ezeken az előítéleteken önmagunk dicséretével nem sokat javíthatunk. Létünknek fontos eleme a büszkeségünk.
 
Névjegy: Bende Sándor Születési dátum és hely: 1969. május 29., Maroshévíz. Maroshévízen él. Tanulmányok: Elektroenergetikai Technikum, jogi oklevél (Brassó, Gh. Bariţiu Egyetem). Munkahelye: Electrica Rt., Maroshévíz. Politikai tevékenysége: 1990-től RMDSZ-tag, 2004-től megyei önkormányzati képviselő, 2008-tól a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke, 2012. július 1-jétől a Hargita Megyei Egyeztető Tanács elnöke. Interjúk, képanyag és tevékenység 2012-ben: a http://bendesandor.wordpress.com időszakos blogon.
 
Gyergyószentmiklós, 2013. január 31.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774