Fenntartható erdőgazdálkodás – versenyképes fafeldolgozás

( Szavazat)62 megjelenítés
Maroshévízen tartották május 23-án azt a találkozót, amelynek témája a fenntartható erdőgazdálkodás, valamint a versenyképes fafeldolgozás volt. A tanácskozáson részt vett Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Marcu Răducu Ioan és Pop Adrian megyei tanácsosok. Jelen volt továbbá Miklóssy Ildikó, a megyei tanács Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője, Crit Ioan Gavril, a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség igazgatója, Duşa Codruţ, a Maroshévízi Erdészeti Hivatal vezetője, Kopacz Zoltán, a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetségének képviselője, Köllő Miklós építész, az északi térség településeinek polgármesterei, valamint azon kereskedelmi egységek képviselői, akik fakitermeléssel és -feldolgozással foglalkoznak. 
 A program nyitómozzanataként a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy Hargita megyében a fafeldolgozás az egyik legfontosabb és leginkább fejlődésre képes ipari ágazat. Az igazi problémát a helyi gazdasági szektorban dolgozóknak a külföldi konkurencia jelenti. Ezek a külföldi cégek fejlettebb technológiával dolgoznak, mint a helyiek, ennek következtében a nagy vállalkozásokat működtetők megengedhetik maguknak, hogy kevés alkalmazottat foglalkoztassanak. Ennek köszönhetően is egyre kevesebb a munkahely a térségben, hiszen egyre kevesebb két kézzel végzett munkára van szükség, ami a kiscégek esetében még nem áll fenn.
Az első lépés ennek az aggasztó jelenségnek a megváltoztatásában a helyi önkormányzatokkal, valamint a közbirtokosságokkal folyatott párbeszéd elindítása kell legyen, amely megakadályozhatná a nemzetközi cégek jelenléte által generált negatív hatásokat.
Kopacz Zoltán a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetségének képviselője elmondta, jelenleg 120 vállalatot tömörít a szövetség, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3000 tagot számlálnak. Hargita Megye Tanácsával közösen szerveznek képzéseket fafeldolgozók számára. Bemutatója végén kiemelte a munkahelyteremtés fontosságát a térségben való jobb megélhetés érdekében.
Miklóssy Ildikó, a Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője megtartotta Fenntartható erdőgazdálkodás – versenyképes fafeldolgozás című előadását, amelyben Hargita megye azon a gazdasági stratégiáit mutatta be, amelyek a faipar fellendítését célozzák. Az előadásból kitűnt, hogy a térség kitermelt erdőalapjának nagy részét külföldre szállították, és nagyon keveset dolgoztak fel helyben. Emiatt is fontos kell legyen a közintézmények, a magánszektor, valamint az egyének számára is, hogy megoldást találjanak erre a helyzetre, és serkentsék a gazdaságot, tiszteletben tartva ugyanakkor az erdőalap védelmét.
– Partnerséget szeretnénk vállalni azokkal, akik a fa feldolgozásával foglalkoznak, meg szeretnénk tartani minél több munkahelyet, mert csak így érhető el tartós fejlődés Hargita megyében – mondta Miklóssy Ildikó.
Ahhoz, hogy felvehessék a versenyt a nagy cégekkel, a kisvállalkozóknak össze kell fogniuk, hogy nagyobb döntéshozó erővel bírjanak a térségben, és ők határozzák meg a faanyag árát.
Következtetésként levonható, hogy valóban szükség van a helyi összefogásra, hogy könnyebben lehessen döntéseket hozni a térségben, és befolyásolni tudják a fapiacot, így sikerülhet megőrizni a munkahelyeket, valamint újakat teremteni, amelyek a helyi közigazgatásnak is kedveznének.
 
Maroshévíz, 2013. május 23.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774