Folytatódik a fórumsorozat a megújuló népi feredők kapcsán

( Szavazat)68 megjelenítés

Borszéken és Csomafalván is ismertették a modernizálási terveket

 

Borszéken és Gyergyócsomafalván mutatták be augusztus 25-én a Hargita megyei hagyományos fürdőhelyek, úgynevezett népi feredők felújításának tervét Hargita Megye Tanácsának munkatársai. Borszéken a Tündérkertben található Ősforrás mofettát, akárcsak a többit, szintén tájba illő épületszerkezetek kialakításával, területrendezési, növénytelepítési munkálatokkal, sétányok kialakításával modernizálják, továbbá lépcsőket építenének ki a Cseppkőbarlang bejáratánál, és elsősegélynyújtó pontot is létesítenének.

A projekt értéke 250 ezer lej (59 500 euró). A közbeszerzési eljárás már megtörtént, jelenleg a kivitelezési szerződés megkötése van folyamatban. A munkálatok a tervek szerint szeptembertől december közepéig tartanak.

A csomafalvi Nyírkertben található népi fürdő felújítását célzó beruházás értéke 850 000 lej (202 000 euró), a kivitelezés pedig ugyancsak szeptembertől december közepéig tartana. A borvízfürdő mellett szauna, szigeteléssel ellátott csűr, borvízmúzeum és kisebb dendrológiai park várja majd a látogatókat.

A fórumokon jelen voltak az illető települések polgármesterei – Borszéken Mik József, Csomafalván Márton László –, helyi tanácsosok, intézményvezetők, vállalkozók. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke ismertetőjében hangsúlyozta, hogy a megye turisztikai fejlesztési stratégiája szerint összehangolják az idegenforgalmi tevékenységeket, amelybe bekapcsolják az agrárturizmust és a székelyföldi hagyományos termékek értékesítését, illetve egybekötik a hegyi turizmust a balneáris turizmussal.

„A megszorítások évében is sikerült pénzt szerezni a megyének, ami nagyban köszönhető annak is, hogy az RMDSZ kormánypozícióban van” – jelentette ki Borboly Csaba, a népi fürdők felújításának projektjére utalva.

Mint arról már beszámoltunk, a megyei önkormányzat igyekezett külső forrásokat is bevonni a munkába, és az RMDSZ-szel együtt való kitartó lobbiját idén siker koronázta, így a Regionális  Fejlesztési  és Turisztikai Minisztériumtól közel egymillió eurót  (négymillió lej) sikerült erre a célra szerezni, a gondos előkészítésnek és a nagyon rövid idő alatt elkészített terveknek köszönhetően. Így kilenc Hargita megyei településen újíthatják fel a hagyományos népi feredőket: Borszéken, Csíkszentkirályon, Csíkszenttamáson, Csíkszentimrén, Csíkverebesen, Csíkkozmáson, Madéfalván, Gyergyócsomafalván és Lázárfalván. A projektek kezdeményezője Hargita Megye Tanácsa, a partnerek pedig az érintett települések önkormányzatai, amelyek önrészét a szakdokumentáció költsége és a szakhatósági engedélyek beszerzése képezi.

A közeljövőben a többi érintett településen is tartanak hasonló fórumot, hogy meghallgassák a helybeliek javaslatait, és válaszoljanak a felmerülő kérdésekre.

 

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774