Gyergyóremetén tartották a Székelyföldi Akadémia második előadását

( Szavazat)46 megjelenítés

„A közéletben való részvétel még nem jelent politizálást” – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kedden délután Gyergyóremetén, a Székelyföldi Akadémia második előadásán. Hargita Megye Tanácsa azzal a céllal indította útjára a rendezvénysorozatot, hogy bevonja a Hargita megyei községek értelmiségét a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselők, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.

Az augusztus 31-i rendezvényen megtelt a remetei községháza tanácsterme, ahol Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő és Csíki Csongor orvos igazgató, megyei tanácsos tartott előadást az oktatás, illetve az egészségügy decentralizációjáról. Laczkó-Albert Elemér polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Borboly Csaba mondott bevezetőt. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy vissza kell állítani a köztudatba a települések szellemi vezetőinek – pedagógusok, papok, orvosok – becsületét, mivel sajnos még ma is létezik az a mentalitás, hogy csak a kétkezi munka számít munkának. „Vissza kell térni a sokak szerint elavult értékekhez” – mondta a megyei önkormányzat elnöke.

Csíki Csongor előadásában az egészségügy decentralizációja kapcsán létező félelmekről is beszélt. Egyik ilyen aggodalom, hogy mi lesz az ellátás finanszírozásával. Az orvos igazgató rámutatott, hogy a kurrens költségeket továbbra is a biztosító pénztár fizeti. Ami változik: a felszerelések fejlesztéséről, illetve egyéb modernizálásról az önkormányzatok döntenek. Csíki szerint ugyanakkor Hargita megyében jó a helyzet a kórházak fejlesztése, szponzorálása terén.

Az igazgató kitért az orvoshiányra is: szerinte sokat beszélnek róla, közben pedig fenntartják ezt az állapotot. „Stratégia kell, amire a fiatal orvosok tervet építhetnek, mert jelenleg sokan évekig tudatosan készülnek az emigrációra, és nem gondolják meg magukat hirtelen, amikor felszabadítanak több ezer orvosi állást” – fejtette ki Csíki Csongor.

Az új oktatási törvény tervezetét ismertette Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő, felsorolva annak előnyeit: a kisebbségi közösséghez tartozó diákok anyanyelvükön tanulhatnák a történelmet és a földrajzot, a román nyelvet pedig nem anyanyelvként, hanem külön módszertan alapján, és az iskolák vezetőtanácsaiban fele arányban a helyi önkormányzat meg a szülők képviseltetnék magukat, a másik felét alkotnák a pedagógusok. A decentralizáció ugyanakkor nem teljes, mert a főtanfelügyelőt továbbra is a minisztérium nevezi ki, mutatott rá egy negatívumra Ferencz S.

Az előadások végén párbeszéd alakult ki az előadók és a hallgatóság között. A végén Borboly Csaba a megye zászlaját, azaz a kék-arany színű székely lobogót adta át Laczkó-Albert Elemér polgármesternek egy emléklappal együtt, Remete elöljárója pedig egy gyerekrajzot ajándékozott a tanácselnöknek.

A Székelyföldi Akadémia következő rendezvényét Csík térségében rendezik szeptemberben.

Csíkszereda, 2010. szeptember 1. 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774