Hagyományos ünnep előtt hagyományos vásár

( Szavazat)31 megjelenítés
A negyedszerre megrendezett Székely Hagyományos Termékek Húsvéti Vásárát nyitotta meg Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Becze István megyei tanácsos március 30-án a csíkszeredai megyeháza előtt. A 2009 óta minden húsvét előtt megszervezett vásáron 146 Hargita és Kovászna megyei termelőtől vásárolhatják meg a csíkszeredaiak és környékbeliek a húsvéti „szentelthez” valót.
 
A megnyitón Borboly Csaba a vásárról vásárra gyarapodó kiállítók számából és a fokozódó vásárlói érdeklődésre utalva sikertörténetként értékelte a kezdeményezést, ugyanis már több mint egy éve havi rendszerességgel megrendezik a hagyományos termékek vásárát, és a sikert bizonyítja a mai nagyszámú érdeklődő is.
– Már túljutottunk a kezdeti bizalmatlanságon, amely a kezdeményezést övezte mind a termelők, mind a hatóságok részéről, olyannyira, hogy mára a termelőknek egyre több alapanyagra van szükségük, és több munkaerőre a feldolgozáshoz. A hagyományos termékek értékesítésének támogatásával ugyanakkor ösztönöztük az állattartást is, hiszen az a sajttermelő gazda, aki eddig csak egy tehenet tartott, most már kettőt tart, mert megéri –mondta Borboly Csaba.
A megyei tanács elnöke köszöntőjének befejező mondataként jó és keresztényi vásárt kívánt eladónak, vásárlónak egyaránt, hogy mindenki elégedett legyen, mindenki jól járjon.
Idén nőtt a vásáron részt vevő termelők száma
Hargita Megye Tanácsa 2012-től kezdődően alintézményét, a Hargita Megyei Agrárkamarát bízta meg a vásárok szervezésével és lebonyolításával. Idén, az eddigi havi vásárokon az előző évekhez viszonyítva egyre nagyobb számban jelentek meg a kistermelők, látványosan nőtt a hagyományos termékek mennyisége, valamint jelentős fejlődés érezhető a minőségi felhozatalban is.
Míg a februári havi vásáron 67, addig a márciusin 84 kistermelő jelent meg egyre változatosabb termékskálával. A kínálatban ezúttal is nagyrészt sertéshús- és gyümölcskészítmények, valamint tejtermékek szerepeltek, de méz, házikenyér, zöldség, gyümölcs és sütemény is várta a vásárlókat.
Egészséges és megbízható portékák
Ami az áruk minőségét illeti, a szakhatóságok egyre fokozottabb figyelemmel követik a törvényes előírások betartását, ami pluszgaranciát jelent a fogyasztók számára közegészségügyi, élelmiszer-biztonsági, valamint fogyasztóvédelmi szempontból. Ilyen értelemben azok a kistermelők, akik a vásárokon állati eredetű termékkel kívánnak megjelenni, kötelesek a fent említett hatóságok által előírt követelményeknek megfelelni. Ennek fő célja nem a kistermelők akadályoztatása, mint egyesek értelmezik, hanem hogy a termék nyomon követhető legyen a termelőtől vásárlóig, a feldolgozóhely minden szempontból megfeleljen a szakmai, higiéniai és élelmiszer-biztonsági követelményeknek, a munkafolyamatok során a termelők betartsák a szakmai, a higiéniai és a biztonsági előírásokat, hogy a vásárra kerülő áru minden téren megfeleljen a fent említett előírásoknak. Ugyanakkor cél azon termelők kiszűrése, akik nem megfelelő körülmények között állítják elő a vásárra szánt termékeket, és nem utolsósorban a fogyasztók egészségének védelme is szempont.
A havi, illetve húsvéti és karácsonyi vásárok szervezőinek, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, valamint a közegészségügyi igazgatóságok hivatalos közleményei alapján, nincs tudomásuk a rendezvényeken eladott élelmiszerek által okozott esetleges megbetegedésekről, és reklamácó sem érkezett a termékek minőségével kapcsolatosan. Még tovább menve, a Németországban megvizsgált Székely termék védjegyet viselő élelmiszerek (méz, húskészítmények) is messzemenően megfeleltek az Európai Unió által követelt minőségi normáknak.
Elégedett eladók és vásárlók
Egy nemrég készült közvélemény-kutatás adatai szerint a vásárlók és a termelők elsöprő többsége nagyon pozitívan nyilatkozott a vásár megszervezésének ötletéről, továbbá a megkérdezettek több mint háromnegyed része minden alkalommal részt vesz, a termékek árával, a minőség függvényében, 98% elégedett, a vásárlók több mint fele a hentesárut, de egynegyede minden kínált terméket kedvencének tart, ugyanakkor a termelők elsöprő többsége hasznosnak tartja a Székely termék minősítés megszerzését, amely garancia lenne a vásárlók bizalmának kialakulásában a helyi hagyományos termékek iránt. Pillanatnyilag a termelők egyharmada rendelkezik ezzel a minősítéssel, és folyamatosan érkeznek a kérelmek a védjegyhasználatra, amelyet a megyei tanács által létrehozott bizottság díjmentesen ítél oda az arra érdemes termékeknek.
Csíkszereda, 2012. március 30.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774