Hagyományra épített testvériség

( Szavazat)38 megjelenítés
Székely menekültek emléknapja Hajdúnánáson
 
A Hajdúságba menekült székelyek emléknapját tartják 2011. szeptember 10-én Hajdúnánáson. Az eseményen részt vesz Hajdú-Bihar megye testvérmegyéjének, Hargita megyének a képviselete is.
 
 
2009. november 20-án Balmazújvárosban Hargita és Hajdú-Bihar megye testvérmegyei szerződésének aláírásakor az ünnepségen jelen lévő Kozma atya örömmel köszöntötte a két megye kapcsolatát, ugyanis, mint mondta, az első világháború után nagyon sok székely menekült a Hajdúságba.
 
A mondat szeget ütött Szólláth Tibor akkori Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati alelnök, jelenlegi parlamenti képviselő, Hajdúnánás polgármestere fejében, és hazaérve kutatni kezdte, mi a valóságtartalma az elhangzott mondatnak. Kiderült, hogy több mint 3 500 székelyföldi menekültet, többnyire asszonyokat és gyerekeket fogadtak be évekig a hajdúnánási polgárok az első világégést követő években. Már az első kutakodások alatt előkerült azoknak a településeknek a listája is, ahonnan hosszú út megtétele után érkeztek a Hajdúságba a székely menekültek.
 
A biztató kezdet után Buczkó József, a Hajdú-Bihar Megyei Képviselő-testület tagja beleásta magát a kutatásba és kötetnyi adatot sikerült összegyűjtenie a történtekről.
 
Mindezek adták az ötletet a Székely menekültek emléknapja megszervezéséhez. Az ünnepségen a gyergyószárhegyi Kassay L. Péter, Kassay János mészáros mester unokája mutatja be a nagyapja által az első világháború harcterein készült több mint 60 fotográfiát, majd fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
 
Köszöntőbeszédet mond Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Kiss Attila országgyűlési képviselő, Bodor Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, országgyűlési képviselő.
 
 
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774