Hargita Megye Tanácsához látogatott a francia nagykövet

( Szavazat)57 megjelenítés
Gazdasági, oktatási, kulturális, turisztikai kapcsolatokról beszélgetett Philippe Gustin, Franciaország romániai nagykövete április 24-én a csíkszeredai megyeházán Petres Sándorral, Hargita Megye Tanácsának alelnökével és vezérigazgatókkal. A diplomatát elkísérte Sebastian Gorlan tanácsos.  
 Philippe Gustin egy éve nagykövet Romániában, és sorra végigjárja a megyéket, Csíkszereda a harmincötödik megyeközpont, ahová ellátogatott. Elmondta, hogy Romániában eddig mintegy háromezer francia befektető van jelen, de nagy az érdeklődés, még többen jönnének. A nagykövet szeretné, a frankofón kultúra „közelsége” miatt is, ha a francia nyelv nagyobb teret kapna az oktatásban, a turizmus kapcsán pedig azt mondta, hogy a francia turisták között sokan nem luxusszállodákat keresnek, hanem helyi hagyományos életformák iránt érdeklődnek, és erre Hargita megye kiváló terep. Philippe Gustin meghívta Petres Sándort egy június 13–14-én tartandó konstancai konferenciára, amelyen a romániai–franciaországi partnerségi kapcsolatok bővítéséről lesz szó.
Petres Sándor alelnök röviden bemutatta a megyét a megyei tanács vendégeinek, azt is hozzátéve, hogy Hargita megye a romániai vízhálózat bölcsője, és az ásványvíz-palackozásban komoly lehetőségek vannak, akárcsak az alternatív energia előállításában. Csata Tünde, a menedzsment vezérigazgatóság vezetője ismertette Hargita Megye Tanácsa nemzetközi kapcsolatait, köztük a franciaországiakat, valamint a hagyományos székely termékek nemzetközi népszerűsítését is. Zonda Erika, a Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője két olyan európai uniós pályázatról beszélt, amelyben részt vesz a megyei tanács, és francia partnerek is szerepelnek benne – ezek a Robinwood Plus és az ENGAGE projektek. Isán István Csongor, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere a kulturális kapcsolatok építésének lehetőségeként említette a csíkszeredai Régizene Fesztivált és a csíksomlyói pünkösdi búcsút, valamint a csíki dzsúdósok nemzetközi eredményeire hívta fel a figyelmet.
Az alelnök szerint fontos gazdasági és kulturális kapcsolatok alakulhatnak ki Hargita megye és a francia térségek között. A nagykövet azt ígérte, még visszatér, turistaként is, és jelezte, hogy folytatni kívánja a most felvetett témákról a beszélgetést, amit Petres Sándor is szorgalmazott.
 
Csíkszereda, 2013. április 24.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774