Hargita megyében jelene és jövője van a turizmusnak

( Szavazat)34 megjelenítés
Székelyföldi Akadémiát rendeztek Homoródszentmártonon
A Hagyományos székely termékek mint lehetőség a Székelyföld gazdasági felemelkedésében címmel, valamint a Hargita megyei turizmus témájában tartott előadást Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Közhasznú Társaságának igazgatója és Gászpor István, a megyei tanács fejlesztési igazgatóságának munkatársa szeptember 28-án Homoródszentmártonon, a megyei tanács Székelyföldi Akadémia című rendezvényosorozata keretében.
Az egybegyűlteket Kerekes Péter Tivadar, a község polgármester köszöntötte, örömét fejezve ki, hogy Hargita Megye Tanácsa Homoródszentmártonra is elhozta a Székelyföldi Akadémia rendezvénysorozatot, hisz nagyon fontos, hogy a település értelmiségi rétege véleményt tudjon formálni és be tudjon kapcsolódni a döntéshozatalba.
Hargita Megye Tanácsa részéről Birtalan József megyemenedzser köszöntötte a résztvevőket.
– Bárki felteheti a kérdést, hogy mit is jelent pontosan a Székelyföldi Akadémia, mit takar, mi a célja. Hargita Megye Tanácsa nem okítás céljából hozta létre a rendezvényt, hanem hogy szakmai konzultációt folytasson, és bevonja az értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe – mondta a menedzser hozzátéve: – A hétköznapokban előfordul, hogy a mi munkánk, a politikusok munkája és az önök munkája nem találkozik, elsiklik egymás mellett, ezért van szükség a hatékony párbeszédre, tájékoztatásra, vélemények összegyűjtésére, a szakmai tudás bevonására. Fontos, hogy közösen tudjunk megoldást találni a problémákra.
Gászpor István előadásában elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa a megye fejlődése szempontjából az egyik alapvető ágazatnak a turizmust tekinti, ezért annak fejlesztése érdekében számos intézkedést foganatosított. A kezdeményezések között szerepel a hazai és nemzetközi turisztikai projektek feltérképezése, menedzsmentje és koordinációja, a tanács részt vesz a Szektoriális Operatív Program, valamint a Regionális Operatív Program keretében benyújtandó pályázati anyagok összeállításában, a pályázatok lebonyolításában, amelyek során a megyei jelentőségű turisztikai vonzerő fejlesztésére, bővítésére törekszik. Gászpor bemutatta a támogatott turizmusfejlesztési projekteket, hangsúlyozva: a megyei tanács mindezen kezdeményezések mellett segít a helyi önkormányzatoknak anyagi forrást szerezni nemcsak az elengedhetetlen infrastrukturális beruházásokra, hanem a turizmus fejlődését szolgáló projektekre is, mint például sípálya, wellnessközpont építésére, fürdőhelyek kialakítására, népi fürdők, menedékházak rendbetételére.
Márton István ismertette Hargita megye mezőgazdasági helyzetképét a rendszerváltás után, a helyi specifikus problémákat, mint az állattenyésztés és növénytermesztés, valamint a megye mezőgazdaságának erősségeit, például az éghajlat kedvez a vetőmagburgonya, illetve az étkezési burgonya termesztésének, 77%-a a mezőgazdasági területeknek természetes gyep. Részletesen kitért Hargita megye gazadasági fejlődésének lehetőségeire: húsmarhatenyésztés, biokultúra kialakítása, az agroturizmus fejlesztése, a Székely termék védjegy használati lehetőségére és a székelytermék-vásárokra.
A rendezvény végén Birtalan József megyemenedzser székely zászlót adott át Kerekes Péter Tivadar polgármesternek. A kék-arany színű lobogó egyben Hargita megye hivatalos zászlaja is.
Homoródszentmárton, 2011. szeptember 28.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774