Három év gyümölcse érett be

( Szavazat)41 megjelenítés
Ívóvíz- és szennyvíztisztitó, felújított községi út és kulturális központ került átadásra
Három év gyümölcsei értek be május 28-án, hétfőn a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás jóvoltából Madéfalván, Csíkcsicsóban és a községhez tartozó Csaracsó faluban. Az ivóvíz- és szennyvízhálózat, a szennyvíztisztító állomás, a 12-es községi út, valamint a csaracsói kulturális központ átadásán a helybeliek mellett jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter, Tánczos Barna volt államtitkár, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyeitanácsos is. 
 A Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás 2008. szeptemberében alakult meg Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos és Csíkszentmihály községek részvételével, melynek első legfontosabb célkitűzése az volt, hogy pályázatot adjon le a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökséghez. A több mint 2500 oldalas pályázati dokumentáció pozitív elbírálást kapott, így közel 6 millió eurós támogatás érkezett a vidéki infrastruktúra javítására és fejlesztésére. Hargita Megye Tanácsa a projektet összesen 350 000 lejjel támogatta.
A pályázatból valósították meg Madéfalván az ívóvíz- és szennyvízhálózat, valamint a szennyvíztisztitó állomás megépítését, amit hétfőn a 11 órás ünnepi szentmise után helyi és megyei elöljárók jelenlétében Bartalus Zoltán madéfalvi lelkész áldott meg. Az ivóvíz és szennyvízhálózatnak az összhossza 78 km. A Madéfalvát és Csíkrákos községet ellátó tisztítóállomás megáldásán több mint száz helybeli volt jelen. Az ünnepélyes szalagvágásra Szentes Csaba Madéfalva polgármestere Borboly Csaba megyeitanács-elnököt és Császár Attila, Csíkrákos polgármesterét kérte fel, aki a Bogát Társulás jelenlegi elnöke.
A pályázat részeként sikerült felújítani a 12-es községi út Madéfalva és Csíkcsicsó közötti szakaszát, amit ugyancsak hétfőn adtak át jelképesen a közösségnek. „Azt láttuk helyesnek, hogy visszakapcosljuk Csaracsót a közösségbe, hogy elérhessék Madéfalvát és Csíkcsicsót is, egy jó úton. Mindenki használja egészséggel ezt az új utat, vigyázzanak rá!” – kérte a jelenlévőket Balló József, Csíkcsicsó polgármestere.
„Sikerült elérni, hogy annyi pénz jöjjön ebbe a négy közésgbe, amire talán az országban nincs példa. Az elmúlt négy évben sok mindent sikerült megtenni és ezért köszönet a Bogát társulásnak, valamint a polgármesternek illetve a tanácsos testületnek.” – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.
Az útátadást követően avatták fel a zsúfolásig telt kulturális és természeti örökséget népszerűsítő és tájékoztató központot Csaracsóban.
Az avató ünnepségen Szentes Antal a projekt menedzsere elmondta: 2008. december 19-én adták le a pályázatot, és 2009. június 18-án írták alá a támogatási szerződést, ami három évre szólt, 2012. június 18-án fog lejárni. „A Társulás létrejöttének célját elértük, a projektet kiviteleztük és lassan befejezettnek tekintjük.”– mondotta. „Június 19-én átfogjuk adni működtetésbe a csaracsói központot a csíkcsicsói tanácsnak, a napköziotthont a csíkszentmihályi tanácsnak, a víz- és csatornarendszert a HarVíz regionális szolgáltatónak.” – fűzte hozzá a projektmenedzser.
„Az a meggyőződésem az elmúlt négy évről, hogy bár 2004-ben a községek látszólag szátvátlak, és az egy községből három község lett, a mai nap már azt tudjuk bebizonyítani, hogy ismét kezdtünk egymáshoz közelíteni. Azt kerestük, hogy mi az, ami összeköt, és nem azt, ami szétválaszt.” – mondta Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere.
„Az az életszínvonal, ami fele áhítozunk, amely a rendhagyó székely falut szeretné megtartani, de közben a város adta teljes életminőséghez tartozó lehetőségeket megadja, annak része az is, hogy a szennyvizet tisztítani kell, jó minőségű ivóvizet kell vezetni a faluba, hogy jó úton kell járni, és a gyerekeinket jó iskolai rendszerben kell oktatni. A Bogát Társulásnak ez a pályázata pont ezeket a területeket kapcsolta össze.” – méltatta a projektet Korodi Attila parlamenti képviselő.
Az ünnepség a székely himnusz eléneklésével zárult a helybeli fúvószenekar közreműködésével, majd a jelenlévőket ebéddel és szeretetvendégséggel fogadták.
A projekt részeként megvalósított csíkrákosi és csíkszentmihályi beruházások május 29-én, kedden kerülnek átadásra.
 
Csíkszereda, 2012. május 28.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774