Hasznosítható tudás a munkahelyteremtéshez

( Szavazat)42 megjelenítés
Rövidesen befejeződik a FIDIBE projekt
Végéhez közeledik a magyarországi Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által vezetett konzorcium projektje, a FIDIBE (Development of Innovative Business Parks to Foster Innovation and Entrepreneurship in the SEE Area) innovációs projekt, amelyben Hargita Megye Tanácsa is partnerként vesz részt. A három éve elkezdett megvalósítást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sebestyén Csaba, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. igazgatója, Haász Zoltán, a projekt menedzsere és András Zoltán, a projekt Hargita megyei megvalósításának felelőse ismertette a sajtó képviselőivel a csíkszeredai megyeházán február 22-én.
 
A sajtótájékoztatón Borboly Csaba tanácselnök megköszönte a Székesfehérvárról érkezett Közép-Pannon Zrt. képviselőinek, Sebestyén Csabának és Haász Zoltánnak a projektben való részvételi lehetőséget, a vezető partnerek részéről érkezett segítséget és együttműködést.
– Ebből a projektből Hargita megye nyert, és elsősorban munkahelyteremtéshez hasznosítható tudást nyertünk. Számunkra nem a pénztőke a legfontosabb, hanem a kapcsolati tőke, és célunk egy agráripari parkrendszer kiépítése, amelyhez ebből a projektből sikerült elkészíteni egy előzetes megvalósíthatósági tanulmányt. Szeretnénk a kis családi vállalkozásokat, a közösségekben elindult projekteket, különböző összefogásokat segíteni. Szintén ebből a projektből nyertünk egy olyan tudást, amelynek a felhasználásával Udvarhelyszéken szeretnénk létrehozni egy kétmillió euró értékű beruházást, egy olyan inkubátorházat, amely melegágya lehet a különböző társadalmi és gazdasági szereplők összefogásának, ahol a kis és közepes vállalkozóknak megfelelő tanácsadást és kapcsolati tőkét biztosíthatunk – fejtette ki Borboly Csaba a sajtótájékoztatón. Mint azt a tanácselnök hozzátette, ennek a pályázatnak más eredményei is vannak: az ebben a projektben megszerzett tudás segítségével újabb uniós pályázatokat sikerült lehívnia a megyei önkormányzatnak, és olyan papírokat készítettek el a projekt költségein, amelyekkel további közhasznú beruházásokat generálhatnak.
Sebestyén Csaba a FIDIBE projekt két nagyon fontos célját emelte ki: az egyik az innovatív vállalkozásfejlesztés és a versenyképesség javítása a kis és középvállalkozási szektorban, a másik pedig az ezen keresztüli munkahelyteremtés. „Ez két olyan cél, amelyet az Európai Unió is támogat, és nekünk is támogatnunk kell” – hangsúlyozta Sebestyén.
– Minden olyan célkitűzést, amit a projekt elején megfogalmaztunk kilencven százaléknál nagyobb mértékben tudjuk teljesíteni, amely eredmény, ismerve a többi nemzetközi projekt eredményét, kiemelkedőnek mondható. Ebben az együttműködésben az egyik legjobb partnerünk Hargita Megye Tanácsa volt – hangsúlyozta a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezetője. Sebestyén a jövőre nézve kifejtette: „a FIDIBE projektet, az ebben a projektben kialakított együttműködést szeretnénk továbbvinni, és amikor az ebben a projektben elkészült megvalósíthatósági tanulmányok alapján elkezdődnek a kivitelezések, akkor is segítjük egymást, és átadjuk a legjobb gyakorlartokat egymásnak”.
Haász Zoltán projektmenedzser ismertette a projektet. E szerint a Dél-Kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program (SEE) által finanszírozott és három év alatt megvalósított projektben hét ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország, Románia, Görögország és Horvátország) kilenc szervezete vesz részt: innovációs és fejlesztési ügynökségek, önkormányzatok – köztük Hargita Megye Tanácsa –, egyetemek, innovációs és technológiai központok. A projekt célja inkubátorházak fejlesztése, a térség belső koherenciájának, a térségen belüli innovációnak, üzleti központoknak az erősítése (kis- és középvállalkozások támogatása innováció terén). A cél megvalósítása érdekében a projetkben résztvevő partnerek erősítették az együttműködéseket, ismereteket adtak át, beruházási projekteket és kézikönyvet készítettek el.
András Zoltán, a projekt Hargita Megye Tanácsára eső részének menedzsere megköszönte a vezető partner által a projekt során nyújtott profizmust és támogató hozzáállását. András röviden ismertette a projekt Hargita megyére eső részét. E szerint a több mint kétmillió eurós teljes költségvetésű európai uniós projektből több mint 200 ezer euró volt Hargita Megye Tanácsa része 4 580 eurós önrésszel. A projekt keretében a partnerek több alkalommal vettek részt képzéseken, tanulmányutakon, amelyek során inkubátorházak, ipari parkok működését tekintették meg. A projekt során több tanulmány készült el, az egyik a térség innovatív potenciálját mutatja be, míg egy másik a Hargita megyeihez hasonló gazdasági, társadalmi és jogszabályi környezetben működő Maros megyei ipari parkot mint jó példát tárgyalja. A projekt legújabb terméke a gazdasági megalapozó tanulmány, amely a jövőbeni agráripari parkrendszer megvalósíthatóságát és gazdasági-társadalmi hatásait elemzi.
A Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. egy másik európai uniós projektnek, a RECULTIVATUR elnevezésű, a vallási turizmus fejlesztésére irányuló projektnek is vezető partnere. A Hargita Megye Tanácsával való jó együttműködést bizonyítja az is, hogy a magyarországi vezető partner ebbe a projekbe is bevonta partnerként a Hargita megyei önkormányzatot. Így a 36 hónapos végrehajtási idejű FIDIBE projekt február végi lezárulását követően a RECULTIVATUR-ban dolgozik együtt tovább a két partner.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774