Helyi lehetőségekről és problémákról egyeztettek Csíkmenaságon

( Szavazat)42 megjelenítés
Szövetkezetek létrehozására bátorította Borboly Csaba a helyi gazdákat
Csíkszentgyörgy község lakosaival találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 12-én a csíkmenasági kultúrotthonban. A lakossági fórumon a község aktuális problémáiról, fejlődési lehetőségeiről egyeztetett a megyei tanácselnök és György József polgármester a fórum közel hatvan résztvevőjével.
 
Az egyeztetés egyik témájaként a Csíkmenaságon is áthaladó, DJ 123C számú megyei út felújításáról tájékoztatta Borboly Csaba a helyi lakosokat. Hargita Megye Tanácsa a 2012-es évi költségvetéséből 250 000 lejt különített el a Csíkmenaság központjában nagyon rossz állapotban levő közel 1 700 méteres útszakasz közel felének a feljavítására. Amint azt Borboly Csaba elmondta, a fennmaradó rossz állapotú útszakaszon a továbbiakban a lehetőségek szerint folytatják a feljavítást, és a bánkfalvi útkereszteződésnél fennálló problémát is orvosolni fogják. A tanácselnök hangsúlyozta, odafigyelnek az út rendbetételére, de nem szeretnének a megnövekedett forgalom miatt a lakosság ellenében dolgozni, ezért a megyei tanács költségvetéséből az út feljavítására félretett összeget csak akkor használják fel, ha azzal a csíkmindszenti és csíkszentléleki lakosság is egyetért. A tanácselnök beszámolt a településnek a megyei tanáccsal közösen folytatott eddigi munkálatairól, így többek között a helyi templom felújításáról és a csatornahálozat kiépítéséről.
– Nem elég, ha befejezzük a különféle építkezéseket, ha közben a munkahelyhiány miatt elnéptelenednek a településeink, ezért a munkahelyteremtésre, a helyi gazdák megélhetésének biztosítására szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni – emelte ki a fórumon Borboly Csaba. A tanácselnök szerint a helyben megtermelt nyersanyag helyben, helyiek által történő feldolgozása és kész termékként való értékesítése jelentheti a megoldást a helyiek megélhetési gondjaira. Borboly Csaba arra biztatta a csíkszentgyörgyieket, hogy tömörüljenek gazdaszervezetekbe, lépjen be a község Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületébe, mert így nagyobb eséllyel pályázhatnak a termékek feldolgozására.
– Támogatjuk a gazdák szövetkezetekbe való tömörülését, és az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseket, mint például a különböző feldolgozó üzemek létrehozását. Fontosnak tartom, hogy a területtulajdonosok dolgozzanak össze az állattartó gazdákkal, és közös megegyezéssel igényeljék a legelők után járó támogatást. Ne csak a begyűjtést, hanem a feldolgozást is meg kell, hogy szervezni, mert az alcsíki jó állatállomány, a gyógynövényekben gazdag legelők növelik a helyi termékek értékesítési árát – hangsúlyozta a tanácselnök. Borboly Csaba felhívta a helyiek figyelmét a kisvágóhídak létesítésének a lehetőségére, a tej- és a hústermékek, az eredei gyümölcsök értékesítésére.
György József, Csíkszentgyörgy polgármestere is a megyei tanácselnök javaslatát támogatta, és felajánlotta az érdekvédelmi szövetkezetekbe való tömörüléshez a helyi tanács segítségét.
Lakossági kérdésre válaszolva Borboly Csaba azt tanácsolta, hogy a közbirtokosságok az állattartó gazdákkal való megegyezés, szerződésbe foglalt feltételek mentén igényeljék a legelők utáni támogatásokat. Szintén lakossági kérés volt az újfalusi ravatalozó építésének támogatása. Borboly Csaba arra kérte a helyieket, hogy mivel a megyei tanács ravatalozók építésére vonatkozó első félévi pályázati kiírása lezárult, az újfalusiak a következő félévi kiírásra tegyék le támogatási igényüket.
Csíkmenaság, 2012. március 12.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774