Hétvégi sokadalmak

( Szavazat)34 megjelenítés
Hagyományőrzésről, állattartásról és gondozásról, illetve jövőtervezésről szóltak a Hargita Megye Tanácsa által támogatott június 18-i események.
Csíkszereda főterén kilenc órakor nyílt meg a hónap harmadik szombatján megrendezett hagyományos helyi termékvásár, amelyre kora reggeltől sokan kilátogattak, közöttük Borboly Csaba, megyeitanács-elnök is.
 
A helyi és hagyományos termékek vására után Borboly Csaba, megyeitanács-elnök, Gyerkó László szenátor és Becze István megyei tanácsos, Kászonaltízen tekintették meg a Kászoni Falunapok keretében megrendezett szarvasmarha kiállításon felsorakoztatott állatállományt, amely részben a hagyományos termékkínálat alapanyagait szolgáltatja. A szarvasmarha kiállításon a zsűri, a nemesítés során elért eredmények szerint díjazta a gazdákat.
Miután röviden méltatta a szarvasmarhatartók munkáját és beszámolt a megyei tanács, az állattartókat érintő terveiről a nyertes tehén gazdájának a megyeitanács-elnök adta át az első helyezésért járó díjat.
– Helye, és ideje van az ilyen vásároknak. Azt szeretnénk, hogy az állattartás mint megélhetési forma megmaradjon, és jövedelmező legyen. Pályázati kiírásainkkal közvetlenül is támogatjuk a gazdákat, de ugyanolyan hasznosak lehetnek, azok a sajtkészítésről, húsfeldolgozásról tartott képzések, amelyeken sikeres példákat mutatnak be a megvalósítók. Ezeknek az a céljuk, hogy a gazdák átvegyék a módszereket, lássák meg, hogy lehet, és lássák a jövőt, amelyet például a Kászonok esetében a mintegy 800 szarvasmarhától származó tej és hús feldolgozása biztosíthat – mondta Borboly Csaba.
A megyeitanács-elnök felhívta a gazdák figyelmét a gyimesközéploki, és a székelykeresztúri gazdák összefogására, amely révén saját tejfeldolgozó központot hoztak létre a megyei tanács és a helyi tanács számottevő segítsége nélkül. A megyei tanács csupán szaktámogatást nyújtott és irányította a dolgok haladását.
Szó esett a kis vágópontok újranyitásáról is. Ebben az RMDSZ-es honatyák tudnának változást hozni, hiszen Románia az egyetlen ország az Európai Unióban, ahol nem működnek ilyenek – hangzott el a továbbiakban.
 
Szent János Napi fogathajtó verseny
Szakszerűen kialakított pályán és népes közönség előtt zajlott május 18-án a homoródfürdői Lobogó Sportklub által megszervezett lovasbemutató és fogathajtó verseny.
A társszervező Hargita Megye Tanácsa képviselőjeként Borboly Csaba, megyeitanács-elnök is felszólalt méltatva azt az igyekezetet, amelyről a szervezők évről-évre szóló aprólékos munkával tanulságot tesznek. Ilyen hozzáállásra van szükség – mondta a megyei tanács elnöke rámutatva a sport és a turizmus találkozására, mint lehetőség Székelyföld számára. – Ezek az események is egyfajta hagyományőrzésnek számítanak. Szükség van rájuk, hiszen a kommunizmusban megtizedelődött a lóállomány, azt követően pedig a gépek vették át a lovak szerepét a mezőgazdaságban. A ló és a magyarság kapcsolata nem merül ki a mezőgazdaságnál, hiszen valamikor életforma volt, nemzetünk életvitelének elengedhetetlen része, ugyanakkor a megélhetés megteremtése mellett ember és ló vakon kellett bízzon egymásban a puszta életben maradásért. Ezt a kapcsolatot kell fenntartani, ha másképp nem, akkor versenyekkel, ügyességi próbákkal – mondta Borboly Csaba.
A megyei tanács elnöke kitért az állatgondozás nevelő szerepére is, továbbá kifejtette, hogy a lovassport újjáéledését és folytonosságát a hagyományőrző jelleg megerősödése biztosíthatja.
A további felszólalók is kiemelték a lovassporthoz kapcsolódó események fontosságát, és a hozzájuk kapcsolódó rendezvények, rangos versenyek turisztikai vonzatát, amelyhez elengedhetetlen a székelyföldi versenyek nemzetközi rangra való emelése, valamint idővel a nemzetközi versenynaptárba való beillesztése.
Csíkszereda, 2011. június 19.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774