Imagológiai konferencia negyedszerre Csíkszeredában

( Szavazat)44 megjelenítés
Negyedszerre szerveznek nemzetközi szintű interdiszciplináris, imagológiai konferenciát a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Gazdaság- és Humántudományok Tanszékén. A kétnapos rendezvény április 19-én, pénteken kezdődött az egyetem nagyaulájában. A konferencián részt vevőket először Rafain Zoltán megyei tanácsos köszöntötte mint az egyik főtámogató, Hargita Megye Tanácsa képviselője. Beszédében a jelenlegi székelyföldi helyzetre reflektálva kiemelte a székely zászló és tankönyv körül kialakult hangulatot.  
 – A láttatás és a látás kérdésével foglalkozik ez a konferencia. Meggyőződésünk, hogy a kultúrák érintkezési vonalán lévő népeknek kölcsönösen meg kell ismerniük egymás múltját, jelenét, sajátosságait, a jövőre vonatkozó elképzeléseit, mert csak a kölcsönös megismerés alapján alakulhat ki kölcsönös bizalom, kölcsönös tisztelet – mondta Rafain Zoltán.
A megyei tanácsos után Makó Zoltán, az egyetem dékánja köszöntötte a konferencia résztvevőit. Beszédében kiemelte az imagológia interdiszciplináris mivoltának fontosságát. Mint mondta, annak ellenére, hogy az imagológia elsősorban humán tudományok kutatási szakterületeihez kapcsolódik, matematikusként nem érzi kutatási ágazatától távol állónak a konferencia témáját.
– Viselkedésünk alapját azok a kognitív sémák képezik, amelyek az emberi agy ideghálózatában alakulnak ki. Ezek a memóriahálózatok működtetik a kultúrával és a mindennapi élettel való kapcsolatunkat. A konferencia témája az, hogy miként láttatjuk a környezetet. Az afelé irányuló nyitottságnak köszönhetően fejlődik a világlátásunk – fogalmazott beszédében a dékán.
Dr. Tapodi Zsuzsanna, az egyetem humántudományok tanszékének vezetője, valamint a konferencia elnöke köszöntötte végül a résztvevőket, aki elmondta, hogy idén elsősorban antropológiai és néprajzi szempontok alapján tartják előadásaikat a kutatók.
– Romániában az imagológiára nem annyira az irodalmon belül fektetnek nagy hangsúlyt, hanem inkább az antropológusok foglalkoznak ezzel. Éppen ezért idén a jelenségek történetének vizsgálatára fektetjük a hangsúlyt, ezen belül is arra, hogy miként viszonyultak az idegenekhez a különböző korok többségi csoportjai.
A megnyitó ünnepélyességét szakmaisággal emelték, ugyanis dr. Pap Klára, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára az egykori Bihar vármegyei görög és zsidó kereskedőkkel szemben támasztott előítéletekről, valamint a velük kapcsolatban kialakult konfliktusokról szóló tudományos munkáját mutatta be, amelyet korabeli bírósági tanúvallomások alapján állított össze.
 
Csíkszereda, 2013. április 19.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774