IV. Székelyföldi Lovas Konferencia

( Szavazat)20 megjelenítés
Május 30-án rendezik meg ismét Gyergyószentmiklóson a IV. Székelyföldi Lovas Konferenciát. Erről tartott ma sajtótájékoztatót a szervező Krigel Sport Egyesület elnöke Bajkó Tibor és az eseményt felkaroló Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba. 
 Főként a részletekről számolt be Bajkó Tibor a május 30-án 9 órai kezdettel megrendezendő konferenciával. Felsorolta a meghívott előadókat, majd az előzményekről és az eddigi eredményekről beszélt. Mint elmondta ezúttal is neves szakembereket sikerült megnyerni a lovassport, a lótenyésztés népszerűsítésére. A meghívott előadók között szerepel többek között dr. Kelemen Attila a Román Lovasszövetség alelnöke, a Fogathajtó Bizottság elnöke, dr. Barta Róbert, az állami ménesek vezérigazgatója, aki néhány éve a Román Lóhatoságot vezetve sokat tett az ésszerűsített tenyésztésért. Dr. Jakab Szilárd zetelaki állatorvos amerikai tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel, de jelen lesz dr. Kádár László a Kovászna megyei sportélet jelentős szereplője, és Benedek Lukács, aki a lovasturizmusban rejlő lehetőségekről tart előadást. Sándor Barnabás csíkszeredai díjugrató a lovasugratás technikáiról, István Péter magyarországi nemzetközi lovasbíró pedig a lóidomitásról beszél majd.
Bajkó Tibor az eddigi tapasztalatokat összefoglalva kifejtette, hogy elsősorban a lovas tevékenységek skálájának szélesítését akarták, megelőzve a ló mindennapi szerepének csökkenését. Már Gyergyó térségi lovasnapokról lehet beszélni, számos Kárpátokon túli meghívottal, akik hazamenve nem kis irígységgel adják tovább tapasztalataikat, hiszen náluk gyakorlatilag a díjugratás hagyományával ki is merül a lovaskultúra, míg nálunk van huszármozgalom, fogathajtás, szüreti bál, amire építeni lehet.
Ezeknek próbálunk színes előadásokkal keretet biztosítani a konferencián és természetesen a lovas hagyományaink megőrzésének. Ezt sugallja a konferencia mottója is Ezer éve lovon jöttünk, ezret tovább együtt megyünk! – mondta BajkóTibor, aki reméli, hogy a lendület a jövőben is megmarad, hiszen a három székelyföldi megye tanácsa is a kezdeményezés mellé állt biztosítva gyakorlatilag a konferencia és a hozzá kapcsolódó megyeszerte megrendezett lovas események kibővítését.
Borboly Csaba szerint nem volt nehéz dolog támogatni a lovas eseményeket, hiszen sokat számít a kezdeményezők lelkesedése. Ezt látva a megyei döntéshozó testület úgy határozott, hogy a lovas programok mellé áll. Ugyanakkor tekintettel a térség lóhoz fűződő hagyományaira, az ügy helyet kap Hargita megye turisztikai stratégiájában is.
- Rengeteg lovas tevékenységet támogatunk, arra törekszünk, hogy egyre nagyobb teret nyerjenek a szabadidős tevékenységek körében is. Konszenzusra jutottunk a tanfelügyelőséggel és lovas gazdákkal, a lovas foglalkozások, lógondozás tanrendbe építésével. Úgy gondoljuk, hogy amellett, hogy a gyerekek felelősséget tanulnak a jellemük is formálódik, kiteljesedik egyéniségük, elsajátítanak egy szeletet, abból ami egykor nemzetként meghatározott és meghatároz minket.
A hobbi mellett turisztikai lehetőség is rejlik a lótartásban. Ezért és hasonló ötletek gyakorlatba ültetéséért támogajuk a lovas konferenciát – mondta Borboly Csaba.
 
Csíkszereda, 2012. május 17.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774