Ivóvíz-szolgáltató rendszert avattak Firtosváralján

( Szavazat)33 megjelenítés
Alig három héttel a kecsedkisfaludi ivóvíz-szolgáltató rendszer felavatása után, június 14-én újabb rendszert avattak fel Farkaslaka községben. Ezúttal a már május 27-én beharangozott firtosváraljai hálózatot adták át a kivitelező cég képviselői Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Albert Mátyás farkaslaki polgármester, Kovács Lehel alpolgármester és a lakosok jelenlétében. A megyei tanács Víz- és csatornarendszerek kiépítése Hargita megye 300-nál kevesebb lakosú településein a 2008–2012 időszakban elnevezésű programja révén, a régi rendszer kicserélésével és bővítésével valósult meg az ivóvízellátás Firtosváralján.
 
A résztvevőket elsőként Albert Mátyás polgármester köszöntötte, elmondva, hogy az új rendszer fertőtlenítőállomást is tartalmaz, ezért a víz bátran fogyasztható. A firtosváraljai közösség életét ezentúl egy gyűjtőaknából, 1750 méter fővezetékből, valamint 650 méter elosztóvezetékből álló ivóvíz-szolgáltató rendszer teszi könnyebbé. A víz ihatóságát egy automata klóradagoló biztosítja, továbbá a rendszer tartalmaz egy tűzcsapot és egy közkutat is.
A munkálatok hosszú távú hasznáról Borboly Csaba tanácselnök beszélt, aki a bukaresti régióátszervezési koalíciós tárgyalásokról érkezett a helyszínre.
– Így működnek sajnos a dolgok, mi építünk, Bukarestben pedig lerombolják munkánk eredményét. Nem baj, Bukarestben harcolunk, itthon dolgozunk. A megyei tanács költségvetéséből 137 640 lej ráfordítással a lakosság java része fertőtlenített vizet ihat. Ez egymagában is eredmény, de ennél sokkal többről van szó. Ezt a beruházást 1-2 éven belül az út követi a sorban, lépésről lépésre felértékelődik a térség. Az infrastrukturális beruházások vonzóvá teszik a turisták számára a térséget. Azt szeretnénk, hogy ez a szép térség, Székelypálfalvával, Kőrispatakkal, Énlakával és Firtosmartonossal és Firtosváraljával együtt, a gyümölcsösökkel tarkított tájat kihasználva turizmusból éljen meg. Az ehhez szükséges infrastruktúrát lassan kiépítjük – fejtette ki Borboly Csaba.
A megyei tanács elnöke szerint 2008-tól azon kistelepülések támogatásánál következett be szemléletváltás, amelyek természeti környezetük folytán nagy turisztikai potenciállal rendelkeznek. Az addigi gyakorlatot, miszerint a települések népesség szerint kapták a támogatásokat, felváltotta a kistelepülések támogatásának módszertana. Három éve a kistelepülések felzárkóztatásán van a hangsúly, mivel ez is egy módszer településeink elnéptelenedésének megállítására. Az infrastrukturális fejlesztések és továbbiak kilátásba helyezése visszatartó erő annak érdekében, hogy a lakosok ne adják el területeiket, főleg hogy ez a beruházás közpénzekből valósult meg, így a lakosságnak nem kerül külön erőfeszítésbe telkei árának növekedése.
Farkaslaka helyi tanácsa 14 000 lej értékben a vízbefogást, a tartályok bekerítését, a tereprendezést és egyéb járulékos munkálatokat fedezte, amelyeket Kovács Lehel alpolgármester szavaival élve a lakosok lelkiismeretesen elvégeztek, hiszen tudták, hogy javukat szolgálja a beruházás.
Demény Gábor megyei tanácsos szerint az elmúlt években felgyorsult a beruházások üteme. Mint mondta, a siker záloga az, ha a lakosok vigyáznak javaikra, és gondjukat viselik.
Csíkszereda, 2011. június 14.
 
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774