Jó példa egész Székelyföld számára

( Szavazat)36 megjelenítés
Május végéig beindulhat a keresztúri tejfeldolgozó üzem
Napi 35 ezer liter tejet lenne képes feldolgozni a székelykeresztúri tejfeldolgozó gyár – hangzott el az üzem újraindításával kapcsolatosan január 9-én Parajdon tartott megbeszélésen, amelyen RMDSZ-es térségi megyei tanácsosok és a szövetség színeiben, illetve függetlenként megválasztott polgármesterek is részt vettek.
A Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének kezdeményezésére létrejött találkozón szó volt a Küküllő–Keresztúr Tejfeldolgozó és -Értékesítő Szövetkezet önrészének finanszírozásáról, amely feltétele a tejfeldolgozó megvásárlásához szükséges bankhitelnek, és amely az Udvarhely–Keresztúr térségi tagok (gazdaegyesületek, közbirtokosságok) befizetéseiből, valamint a megyei tanács közvetett támogatási és együttműködési rendszerén keresztül történő hozzájárulásból áll. Ha a szövetkezet megkapja a bankhitelt március–áprilisban, akkor május végéig beindulhat a keresztúri tejfeldolgozó üzem. Az is elhangzott, hogy minimum napi tízezer liter feldolgozása szükséges ahhoz, hogy a gyár nyereséges legyen.
A mintegy 400 gazdát tömörítő Küküllő–Keresztúr szövetkezet 2011 tavaszán alakult Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete kezdeményezésére. A szövetkezet célul tűzte ki a keresztúri tejfeldolgozó megvásárlását, amely most már rövidesen megtörténhet. Az üzem a megye tejtermelésének egyharmadát lesz képes feldolgozni fölös áron, ami több pénzt jelent majd az érintett gazdáknak – magasabb lesz a felvásárlási ár, és az évi haszonból is részesülnek.
Borboly Csaba szerint be kell vonni a térség önkormányzatait is a szövetkezetbe. A tanácselnök követendő példának tartja az ausztriai és észak-olaszországi gazdaszövetségeket, amelyek szintén összefogásból születtek.
– A székelyföldi autonómia alapja az önfenntartó, a családi vállalkozásoknak jövedelmet termelő gazdaság. Már többször is hangoztattam, hogy a vidéki életet vonzóvá kell tennünk a fiatalok számára, hogy minél többen hazaköltözzenek, mindezt pedig a megélhetés lehetőségeinek megteremtésével és az infrastruktúra korszerűsítésével érhetjük el. A megyei tanács igyekszik megteremteni ennek feltételeit a gazdaszövetségek támogatásával, útfelújítással, víz- és csatornahálózat építésével – hangsúlyozta Borboly Csaba hozzátéve: a Küküllő–Keresztúr szövetkezet megalakítása és a tejfeldolgozó megvásárlása példaértékű lehet egész Székelyföld számára. Ennek mintájára Hargita Megye Tanácsa további, hús- vagy növényfeldolgozásban érdekelt gazdaszövetkezetek létrehozását támogatja, az előbbieknek kulcsszerepük lehet a kisvágóhidak újraindításában. – A szövetkezet példáját követve továbbra is támogatjuk a székelyföldi termelők szövetségbe tömörülését, erre ösztönözzük őket. Szükség van a folytatásra – jelentette ki a tanácselnök.
Csíkszereda, 2012. január 10.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774