Jövőkép és küldetéstudat

(0 Szavazat)41 megjelenítés

ERDÉLY 2015 – fejlesztési konferencia
 
Erdély 2015 címmel szerveztek fejlesztési konferenciát Csíksomlyón március 11-én, a Pályázatok.ro-t működtető PONT által kezdeményezett konferenciasorozat második állomásaként. A konferenciasorozat célja megteremteni egy olyan formális keretet, amelyen belül erdélyi gondolkodók, véleményformálók és döntéshozók egy közös fórumon tehetnek megoldási javaslatokat Erdély fejlesztési problémáira, kihívásaira, kérdéseire vonatkozóan.


A második konferencia megnyitóján az esemény fővédnöke, Hargita Megye Tanácsa képviseletében Borboly Csaba elnök üdvözölte a kezdeményezést, amely már az elnevezése alapján is pragmatizmusra vall, céltudatosságot sugall, a régióban való gondolkodásról árulkodik, és jövőkép keresését mutatja, a kézzelfogható, belátható, tervezhető jövőét. Kifejtette, olyan régió kialakítására törekszik, amely emberhez méltó körülményeket biztosít, ugyanakkor szavatolja, hogy magyarként maradhassunk meg szülőföldünkön. Elmondta, a szervezők ugyanazt akarják, mint a megyei önkormányzat szakemberei, éspedig Hargita megye fejlődését.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a jövőkép hiányát kifogásolta, éppen ezért üdvözölte a kezdeményezést, amelynek célja Erdély jövőképének kialakítása, egységes fejlesztése.
A konferencia plenáris részén négy előadást hallhattak az érdeklődők a közélet különböző területeiről. Hajdu Gábor megyei tanácsos a megyei önkormányzat fejlesztési törekvéseit, projektjeit ismertette, és kiemelte: fontos a jövőkép, a vízió, de szorosan ott kell lennie mellette a küldetéstudatnak is, az elkötelezettségnek, hogy az ember dolgozzon jövőképe megvalósításáért.
A továbbiakban Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója a kultúra szerepét emelte ki a régió fejlesztésében, valamint Kurkó János György vállalkozó osztotta meg értékes tapasztalatait a jelenlévőkkel. Kiemelte, a fejlesztések legfőbb mozgatórugója maga az ember, hiszen a pénz nem gondolkozik és nem is cselekszik.
A plenáris után az érdeklődők három szekcióban folytatták a szakmai munkát. A szekciók lényege, hogy szakképzett témafelvetők segítségével a Hargita megyei fejlesztési irányvonalak sarkalatos pontjait járják körbe az érintettek, illetve egy-egy megfogalmazott problémára megoldást találjanak.
 
Csíkszereda, 2010. március 11.
 
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774