Júliusban lehet pályázni a tavalyi árvízkárok helyreállítására

( Szavazat)30 megjelenítés
 A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása szerint július 1–29. között nyújthatják be támogatási kérelmeiket azon községek, valamint az ezeken belül megalakult fejlesztési társulások (ADI) vezetői, akik a 2010-es árvizek során bekövetkezett infrastrukturális károk helyreállítására vagy korszerűsítésre szeretnének pályázni, s településük szerepel a 378/2011-es kormányhatározatban nyilvánosságra hozott, árvíz sújtotta helységek listáján.

A finanszírozásra a falvak megőrzését és modernizálását célzó 322-es intézkedés d.) komponense alapján adódik lehetőség. A támogatás összértéke közel 156 millió euró (80%, 125 millió euró európai uniós alapokból, 20%, 31 millió euró állami költségvetésből), projektenként pedig legtöbb 1,5 millió euróra lehet pályázni.
A tavalyi árvizek következtében több vidéki lakókörnyezet, legyen szó a települések általános fizikai megjelenéséről vagy a közösségi terek, közterületek állapotáról, hanyatló képet mutatott. A Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) ezen intézkedése erre kíván megoldást nyújtani mind a kedvezőtlen gazdasági és társadalmi tendenciák, mind a vidék elnéptelenedésének visszafordítása érdekében.
„A támogatott beruházások közé tartozik a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő (az árvizek során) megrongálódott községi utak, hidak, illetve gyaloghidak helyreállítása, a felújításukhoz szükséges tárgyi eszközök beszerzése, a különböző engedélyek, szabadalmak kiváltásával együtt” – tájékoztatott Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár. Hozzátette, a vissza nem térítendő támogatás a projektekben részt vevő mérnökök, tanácsadók díjainak, a megvalósíthatósági tanulmányoknak és egyéb, a projektek előkészítéséhez szükséges általános költségek fedezésére is igényelhető.
A támogatási kérelem dokumentációját a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Hivatal megyei irodáinál (OJPDRP) kell benyújtani, s a kedvezményezettek, a sikeres pályázás során finanszírozott beruházásokon öt éven át nem végezhetnek módosításokat.
Kiválasztási feltételek
– a károsult útszakasz aránya: a helyreállításra javasolt útszakasz hosszának aránya az útvonal teljes méretéhez képest (legtöbb 60 pont);
– a felújított infrastruktúra közvetlen összeköttetést biztosít községi, megyei és nemzeti úthálózatokkal (15 pont);
– vidéki területek, amelyek korábban nem részesültek uniós alapokból származó támogatásban (15 pont);
– szegénységi ráta (legtöbb 3 pont);
– a projekt helyi vagy megyei fejlesztési stratégiába illeszkedik (7 pont). 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774