Kataszteri gondok Gyergyószárhegyen is

(0 Szavazat)50 megjelenítés

A csíki településekhez hasonlóan a gyergyói térségben is mindennapi gondot jelent a terület-visszaszolgáltatás és a tulajdonjogok rendezése – derült ki a március 29-én Gyergyószárhegyre összehívott polgármester-találkozón.

Gyergyó térségi polgármesterekkel egyeztetett Hargita Megye Tanácsának képviseletében Borboly Csaba, megyeitanács-elnök, Petres Sándor, alelnök, Bende Sándor, megyei tanácsos, Fülöp Otília, megyei főépítész és Csiszér Botond Benedek, útügyi igazgató egyeztetett. A találkozó fő témái a hagyományos és helyi termékek vására, a helyi rendőrség működését szabályozó törvény, a készülő Mária Út Hargita megyei szakasza, a birtoklevelek kiállításához szükséges dokumentáció összeállítása, a megyei tanács faluképvédelmi programja, a megyei utak nyári karbantartása, valamint a helyi adók, illetékek behajtása voltak.

 

Elsőként Márton István a Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési közhasznú társaságának vezetője a tejfeldolgozó központok és a kisvágóhidak ismét időszerűvé vált kérdéséről beszélt. Mint elmondta, a megyei tanács utánajárásának eredményeként kiderült, hogy sokkal egyszerűbb a kisvágóhidak engedélyeztetési folyamata mint gondolták, hiszen nem kell külön törvénytervezetet benyújtani, hanem elég, ha az Országos Állategészségügyi Hatóság hoz ezirányú rendeletet.

Márton István szerint a Hargita megyei településeken havi húsz nagyállat levágására és feldolgozására alkalmas vágóhidat létesítenének. Ezek létrehozása kevésbé költséges, azaz erre alkalmas, már meglévő épület esetén akár 50 ezer euró alá is csökkenthetők a költségek. Az 50 ezer euróból felszereléseket vásárolnának, valamint a húsfeldolgozás során keletkező hulladék kezelésére mobilis égető központok jelenthetik a megoldást. Ezek beszerzésében Hargita Megye Tanácsa is segítene, illetve két-három település összefogása jelentősen megkönnyítené a beszerzést és fenntartást – mondta Márton István.

Gábor László gyergyószárhegyi polgármester már a megbeszélés elején jelezte, hogy a település legégetőbb gondjait a terület-visszaszolgáltatásból származó bonyodalmak jelentik.

– Tisztázott tulajdonjog nélkül a gazdák nem tudnak pályázni uniós alapok lehívására, és ez a helyzet nem kedvező más nagy horderejű fejlesztések, beruházások idevonzásának sem – mondta Borboly Csaba, javasolva, hogy a kataszteri igazgatóság egyeztessen a településeken dolgozó szakemberekkel is.

A megyei kataszteri hivatal vezetője, Sorin Nicolae Truţă szerint a gondot a dokumentumokban jelentkező átfedések okozzák. Elmondása szerint intézménye újra ellenőrzi az iratokat, azonban felhívta a településvezetők figyelmét, hogy igyekezzenek modern mérőeszközökkel elvégzett mérés-eredményeket eljuttatni hozzájuk. Az igazgató elmondta, a megyei tanács korszerű műszereket bocsátott rendelkezésükre, és további műszerek vásárlására van kilátás.

–  A polgármesterek irányítsanak több erőforrást a helyzet tisztázására, valamint nagy beruházások esetén igyekezzenek pontos tulajdonos listákat összeállítani – mondta Sorin Nicolae Truţă.

A téma kapcsán Gyergyóremete polgármestere az eljárási folyamat és a jogi keret merevségét nehezményezte, valamint kifejtette, hogy a visszaszolgáltatás folyamatának elhúzódása is sok bonyodalmat szült. Gyergyószárhegy esetében a termelői szövetkezetnek kataszteri gondjai vannak, míg Galócásról egy szomszéd beleegyezése nélküli tulajdonjogba helyezést jeleztek – derült ki a megbeszélésen.

 A továbbiakban bemutatták a Mária Út kiépítésének Hargita megyei helyzetét.  Fülöp Otília megyei főépítész a faluképvédelmi programról és a 2011. évi 7-es számú urbanisztikai törvényről tájékoztatott. Csiszér Botond Benedek, az útügyi igazgatóság vezetője a térséget érintő nyári karbantartási munkálatokról és útjavítási tervekről beszélt. Utolsó napirendi pontként a helyi adók és illetékek beszedéséről egyeztettek.

Csíkszereda, 2011. március 29.

   

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774