Kezdődik a Hargita megyei hulladékgazdálkodási rendszer tervezése

( Szavazat)51 megjelenítés
Szerdán, június 23-án a csíkszeredai megyeházán írta alá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Hargita megyei hulladékgazdálkodási rendszer tervezésére vonatkozó szerződést a nyertes kéttagú konzorcium képviselőjével, a kolozsvári székhelyű Enviro Quality cég vezetőjével, Radics Róberttel.

„A szerződés aláírásával megtettünk egy újabb lépést a megyei hulladékgazdálkodás terén, és bár késésben vagyunk, mégis úton afelé, hogy tartani tudjuk a 2012-es megvalósítási határidőt. A hulladékgazdálkodási rendszer megvalósításához szükséges támogatás elnyeréséért versenyben állunk a többi megyével, ezért fontos, hogy minél rövidebb idő alatt minél jobb minőségű munkát végezzen az a cég, amellyel megkötjük a szerződést. Ezt a lépést megtettük, a szerződést aláírtuk, tovább már a cégen múlik a projekt sikere” – nyilatkozta a szerződés-aláírás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A tanácselnök kifejtette, hogy lehetetlennek látszó helyzetből kellett visszahozniuk a projektet, de az üggyel foglalkozó kollégáival együtt, sokszor a munkakörüket meghaladó erőfeszítések árán, sikerült továbblépniük. Miután a regionális hulladékkezelő központ helyszínének kiválasztása során többször akadályok gördültek a megyei önkormányzat útjába, és emiatt elesett a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium által a hulladékgazdálkodási rendszer tervezéséhez nyújtott finanszírozási lehetőségtől, Hargita megye önkormányzata saját erejéből kell, hogy továbbvigye a projektet, vagyis saját költségvetéséből fedezi a rendszer tervezéséhez szükséges költségeket. Így a megyei önkormányzat múlt év decemberében indította el a közbeszerzési eljárást a megyei hulladékgazdálkodási rendszer tervezésére, amelyet az Enviro Quality Kft.-ből és a Geohidroterv Kft.-ből álló kéttagú konzorcium nyert meg.
A bizottság döntését két vesztes cég megóvta az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsánál (CNSC), az viszont az óvásokat elutasította. Az illetékes hatóság döntése ellen az egyik óvó fél tiltakozást nyújtott be a Marosvásárhelyi Táblabírósághoz, aminek következtében a szerződéskötés időpontja ismét eltolódott. Bár a táblabíróság az ügyet a nyári szünidő után tárgyalta volna – ezzel még inkább elhúzva a szerződés aláírási lehetőségét és a tervezés elkezdését –, a megyei tanács indoklásának és az ügy fontosságának, illetve sürgősségének figyelembevételével előbbre hozta a tárgyalást, és június 8-án elutasította a benyújtott óvást. Így június 23-án sikerült a tervezésre megkötni a szerződést.A szerződés szerint a tervezési folyamat értéke 3 551 947,70 lej, ez tartalmazza a gyergyóremetei integrált hulladékkezelő központ és hulladéklerakó megtervezését, az átrakodóállomások, hulladékudvarok, szelektív gyűjtőpontok helyszíneinek kijelölését, valamint a régi, nem környezetbarát városi hulladéktelepek bezárási terveinek az elkészítését is. Ezeket megelőzően a szerződés tárgyát képezi a tervek kivitelezéséhez, vagyis a hulladékgazdálkodási rendszer konkrét megvalósításához szükséges támogatási kérelemnek az elkészítése is, amelyet a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program 2. prioritási tengelyénél készülnek benyújtani, a 2.1.-es kiemelt beavatkozási területre.A hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítását közel 30 millió euróra becsülik. A támogatási kérelemhez szükséges a megvalósíthatósági tanulmány, a költséghaszon-elemzés, környezeti hatáselemzés, amelyek előkészítése mind a tervező cég feladata. Csak miután mindezt elfogadták az illetékes szervek, nyújthatja be a megye önkormányzat a támogatási kérelmet a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programra. Ha a brüsszeli hatóság megítéli a támogatást, akkor kezdi el a nyertes konzorcium a technikai tervek elkészítését, majd a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás elindítását, mely kiírás is a szerződés tárgyát képezi.
Radics Róbert, az Enviro Quality cég vezetője elmondta, számukra is nehéz időszak volt kivárni a közbeszerzési eljárás végét. Kifejtette, nagy kihívás előtt állnak, mert rövid idő áll rendelkezésükre, amit ők vállaltak egyrészt amiatt, hogy tudják, Hargita Megye Tanácsa versenyben áll a többi megyével a támogatás elnyeréséért, ezért mihamarabb le kell adni a támogatási kérelmet, ugyanakkor minőségi munkát is szeretnének végezni.
„Fő célunk az uniós követelményeknek való megfelelés mellett az is, hogy úgy tervezzük meg a rendszert, hogy a Hargita megyei lakosság a minőségi szolgáltatásért ne kelljen megnövekedett díjakat fizessen, és hogy bevezessük a szelektív hulladékgyűjtést, illetve az újrahasznosítást. Ezt vállaltuk, és a lehető leggyorsabban szeretnénk megvalósítani” – nyilatkozta Radics.  
Csíkszereda, 2010. június 23.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774