Kihelyezett pedagógusfórumot tartottak Temesváron

( Szavazat)41 megjelenítés
Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) és Hargita Megye Tanácsa szervezésében szeptember 28–30. között a temesvári Bartók Béla Líceum adott otthont a XVII. Pedagógusok Fórumának. A kihelyezett rendezvény a Hargita megyei önkormányzat által 2009-ben elindított Összetartozunk szórványprogram újabb pozitív hozadéka. 
 A szombati hivatalos megnyitón Kozma István, Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) elnöke köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, valamint a Temes megyei partnereknek: „Köszönet illeti azokat, akik bekapcsolódtak az Összetartozunk szórványprogramba, amely lehetőséget biztosít, hogy együttműködhessünk, tapasztalatot szerezhessünk, megismerjük egymást, és megtöltsük tartalommal kapcsolatunkat.”
Házigazdaként Szilveszter Ibolya, a temesvári Bartók Béla Líceum aligazgatója üdvözölte a csíki és helybéli pedagógusokat: „A környék egyetlen magyar tannyelvű oktatási központjaként a céljaink közösek, ezért érdemes közösen dolgoznunk és gondolkodnunk.”
Marossy Zoltán kormányfelügyelő az Összetartozunk program pozitív hozadékát hangsúlyozta. „A kölcsönös együttműködő tevékenységek fontos hozadéka a szakmaiságon túl, hogy összerázódik egy csapat. Olyan közösség alakulhat ki, amely továbbra is kapcsolatban marad egymással” – mondta.
Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője, az Összetartozunk közösségerősítő program felelőse örömének adott hangot, hogy Aranyosszék és Beszterce-Naszód után Temesvár adhat otthont a XVII. Pedagógusok Fórumának. „Jelen találkozó célja elsősorban az ismerkedés, hogy a két megye pedagógusai megismerjék egymás mindennapjait, nehézségeit, megosszák tapasztalataikat” – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki a program hozadékaként emelte ki, hogy az elmúlt évben tizenegy Temes megyei és Hargita megyei tanintézet kötött testvériskolai kapcsolatot egymással. Ugyanakkor megköszönte a CSTIT következetességét, hogy a tordai és besztercei pedafórum után Temesváron is lehetőséget biztosítottak a pedagógusoknak a találkozásra.
A szórványban és a Székelyföldön tevékenykedő pedagógusok és tanintézetek jelentik az egyik legtermékenyebb táptalajt a tömbmagyarság és a szórványtelepülések közötti viszony felvirágoztatására, hiszen ők azok, akik a jövő nemzedékét nevelik, alakítják, munkájuk révén erősíthetik identitás- és magyarságtudatukat.
Kiss Ferenc Temes megyei tanfelügyelő bevezető előadásában a megye népességéről, az itteni kisebbségek számbeli alakulásáról számolt be. A folytatásban ismertette a Temes megyei iskolahálózatot, valamint a Bartók Béla Líceumot és az ott zajló nagyvárosi szórványjátszóház-programot. Délután Hátsek Kinga tartott előadást arról, hogyan lehet játszva tanulni a román nyelvet. A kézműves-tevékenységek mellett a résztvevőknek lehetőségük adódott Temesvár nevezetességeinek meglátogatására is.
A XVII. fórumot Hargita Megye Tanácsa társszervezőként, a Hargita Megyei Nevelési és Erőforrás Központtal együttműködve támogatta, a rendezvény Hargita Megye Tanfelügyelősége, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szakmai támogatásával valósult meg.
 
Temesvár, 2012. szeptember 30.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774