Kis-Homoród menti és alcsíki polgármesterek találkoztak Homoródalmáson

( Szavazat)35 megjelenítés

Tapasztalat megosztása céljából találkoztak alcsíki és Kis-Homoród menti polgármesterek, valamint Hargita Megye Tanácsának szakemberei december 9-én Homoródalmáson. Azért gyűltek egybe, hogy a 132-es megyei út (Szentegyháza–megyehatár) felújításában érintett települések elöljárói megosszák tapasztalataikat a 123A megyei út menti települések vezetőivel. A két beruházást európai uniós forrásból finanszírozzák, a megyei tanács pályázata alapján. A Homoród menti polgármesterek a felújítás során felgyűlt tapasztalataikat osztották meg csíki kollégáikkal, hogy a 123A rehabilitálása még zökkenőmentesebben történjék.

A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki ennek kapcsán azt nyilatkozta, fontosnak tartja az ilyen találkozókat, hiszen elsősorban a helybéliek járnak a két úton, és leginkább az ő véleményük számít a projekt megvalósításában.

– Hargita Megye Tanácsa a 132-es megyei út felújítási projektjével az első olyan megyei tanács volt az országban, amely uniós pénzből újított fel megyei utat, és példaként szolgál más megyék számára – mondta a tanácselnök, hozzátéve: ennek az útnak a felújítása során a megyei tanács nagy hangsúlyt fektetett a lakossággal való konzultációra, lakossági fórumokat szervezett. A 123A felújításánál ugyanezt teszik, konzultálnak az érintett települések – Tusnád község, Verebes, Csatószeg falvak, Csíkszentsimon, Csíkszentimre és Csíkszentkirály – lakóival.

A 123A megyei út felújítására a kivitelezési szerződést december 6-án, hétfőn írta alá Borboly Csaba megyeitanács-elnök a kivitelező cég képviselőjével Csíkszentsimonban. A tervek szerint a Tusnád, Csíkverebes, Csatószeg, Csíkszentsimon, Csíkszentimre és Csíkszentkirály községen áthaladó 123A számú megyei út 14,6 kilométer hosszú szakaszán kicserélnek 30 átereszt, megerősítenek hat hidat, teljesen felújítják az úttestet és a padkákat, továbbá vízelvezető árkokat, járdákat és az érintett lakóházak előtt bejáratokat alakítanak ki. A hat méter széles úttest egy zúzottkő- és egy ballasztréteg-alapozást kap, erre kerül rá két aszfaltréteg. A helységekben a járdák és a vízelvezető árkok összesen mintegy hétezer métert tesznek majd ki. A több mint 47 millió lej összértékű pályázat költségvetéséhez Hargita Megye Tanácsa mindössze két százalék önrésszel kell, hogy hozzájáruljon, ami 1,3 millió lejt jelent. A fennmaradó rész tizenegy és fél százalékát az állami költségvetés biztosítja, az összeg legnagyobb részét pedig az Európai Régiófejlesztési Alap 2. intézkedési tengelyéből utalják, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül.

Csíkszereda, 2010. december 9.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774