Kissolymos volt a Székelyföldi Akadémia következő állomása

( Szavazat)42 megjelenítés
A hagyományos székely termékekről és az uniós pályázatokról szólt a szeptember 13-án Kissolymoson megrendezett Székelyföldi Akadémia. Hargita Megye Tanácsa tavaly indította útjára a rendezvénysorozatot azzal a céllal, hogy a Hargita megyei falvak értelmiségével szakmai konzultációt folytasson, és bevonja őket a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Ez alkalommal a megyei tanács európai uniós pályázatairól tartott előadást Szép Róbert fejlesztési igazgató, Márton István, a vidékfejlesztési egyesület vezetője pedig a hagyományos székely termékek népszerűsítéséről, értékesítési lehetőségeiről.
 
Az egybegyűlteket Nagy Lajos, Románandrásfalva község polgármester üdvözölte, köszönetet mondott Hargita Megye Tanácsának, hogy figyelmet fordít a településre és hogy itt is megrendezi a Székelyföldi Akadémiát, hisz ez jó lehetőség arra, hogy a falu lakói is bekapcsolódjanak a döntéshozatalba.
– Remélhetőleg az akadémia hosszú távon hozzájárul a fiatalok itthon maradásához és segít egy pozitív jövőkép kialakításában – mondta el a polgármester.
 
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a politikusoktól nem szabad csodát várni. Mint kifejtette, a döntések meghozatala rá van bízva néhány politikusra, így túl kevesen hozzák a döntéseket.
– Teret kell engedni a véleményeknek, a szakmai tudásnak. Ez az egyik fő célja a Székelyföldi Akadémiának, a közös gondolkodás, egy jövőkép kialakítása és fenntartása. Hinni kell a jó megoldásokban, jó munkákban, jó válaszokban, lehetőségekben. A helyi emberek véleményének figyelembevétele nélkül nem szabad politikai döntést hozni sem helyi, sem országos szinten – jelentette ki.
Szép Róbert, Hargita Megye Tanácsának fejlesztési igazgatója az európai uniós pályázati lehetőségekről tartott előadást, különös figyelmet fordítva a civilszervezeteknek szóló pályázatokra.
– Az uniós pályázatok nem normatív támogatást jelentenek, hanem lehetőséget azok számára, akik élni tudnak vele – hívta fel a figyelmet, majd bemutatta a nemzetközi együttműködési programot, a közösségi programokat, a cégeknek szóló pályázati lehetőségeket, valamint a vidékfejlesztési és agrárpályázatokat. Az igazgató bemutatta a megyei tanács uniós pályázatait, amelyek lehívásában Hargita megye jó eredményeket ért el országos viszonylatban.
Márton István a hagyományos termékek értékesítésének ismertetésekor hangsúlyozta:
– A gazdálkodó ember alkotó ember, nem olyan, mint egy festő vagy feltaláló, ám egy almafa elültetése és felnevelése vagy a kenyér elkészítése is alkotás. A vidéknek alulról kell építkeznie, csak így lehet integrált, komplex vidékfejlesztésről beszélni. Fontos kivédeni a globalizáció negatív hatásait, a termékeinken fel kell tüntetni azok származási helyét a Székely termék és a Székelyföldi védjegy segítségével. Eddig 21 termelő kapta meg a védjegy használati jogát, és hat van elbírálás alatt.
A vidékfejlesztési egyesület elnöke bemutatta Hargita megye gazdasági fejlődésének lehetőségeit, például nagy potenciált lát a húsmarha-tenyésztésben, hiszen a fenntartható mezőgazdasági fejlődés nem valósítható meg állattenyésztés nélkül. Egy másik lehetőség a hagyományos termékek előállítása, a biotermelésre való átállás lehetne.
A jelenlévők átbeszélték a kisvágóhidak témáját is, bemutatva a pontos elképzelést, miszerint a kistermelői vágóhidakon nincs folyamatos vágás, de több állatfajt is vághatnak. Havonta 6-8 napon lenne vágás, viszont meg kell felelni bizonyos követelményeknek: tisztítás, vizsgálatok, állattartás, felszerelés, szennyvíztisztítás, hűtőberendezések, hulladékülepítő. A hozzávetőleges költségvetés 1300–1500 euró/m2.
A rendezvény végén Borboly Csaba átadta a székely zászlót, Hargita megye lobogóját Nagy Lajos polgármesternek.
 
Kissolymos, 2011. szeptember 13.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774