Költséghatékony felcsíki szennyvíztisztító rendszer épül a települések összefogásával

( Szavazat)37 megjelenítés
Öt felcsíki község – Szentdomokos, Szenttamás, Karcfalva, Dánfalva és Madaras – lakosai számára készül költséghatékony regionális szennyvízülepítő rendszer Csíkmadaras határában a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás beruházásaként. A beruházást a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium finanszírozza az RMDSZ lobbija, illetve Hargita Megye Tanácsa koordinálása nyomán.
 
 
A 7/2006-os kormányrendelet infrastruktúra-fejlesztési programja keretében közel öt és fél millió lej értékben támogatott szennyvíztisztító rendszer építése május 30-án kezdődött el Csíkmadaras határában. A munkálatokat a helyszínen tartott sajtótájékoztatón mutatták be a helyi és megyei elöljárók, a beruházó, illetve a kivitelező cég képviselői július 6-án.
Az öt felcsíki település önkormányzata 2007-ben nyújtotta be különálló pályázatait csatornahálózat és tisztítóállomás kiépítésére. 2010-ben, miután a csatornahálózat mindenik községben elkészült, Szentdomokos, Szenttamás, Karcfalva, Dánfalva és Madaras önkormányzata Hargita Megye Tanácsának ösztönzésére megalakította a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulást. Az öt község önkormányzata lemondott a kezdeti tervben szereplő különálló tisztítóállomásokról, és az általuk megalakított társulás egy, a különálló rendszereknél költséghatékonyabb közös ülepítőrendszer építését kezdeményezte, amelyre az RMDSZ koalíciós szerepvállalásának köszönhetően kormánytámogatást nyert.
A sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, korábban nehéz volt elképzelni a jelenleg megvalósult felcsíki önkormányzati társuláséhoz hasonló összefogást.
– Évekig kellett járni Bukarestbe, hogy elfogadják azt, hogy több község összefogva szeretne egy szennyvíztisztító rendszert működtetni, és a felcsíki paradigmaváltásnak köszönhetően a helyi közösség számára költséghatékony módszerrel valósuljon meg egy ilyen, jobb életminőséget biztosító beruházás. Felcsík példát fog mutatni nemcsak a csíki térségnek, nemcsak Hargita megyének, nemcsak a Székelyföldnek, hanem az egész országnak, hogy egy kis türelemmel és odafigyeléssel ki lehet találni egy olyan rendszert, amely később olcsóbb lehet a felhasználók számára, ugyanakkor a környezet számára is kisebb terhelést jelent, ezáltal biztosítva a fenntarthatóságot – nyilatkozta a megyei tanács elnöke. Borboly hozzátette: Alcsíkon is hasonló beruházást terveznek.
Bíró László, Csíkmadaras polgármestere és egyben a beruházás házigazdája szerint számtalan lecke árán találtak összhangra a felcsíki polgármesterek, de fontosnak tartja, hogy megtalálták a közös utat nemcsak gazdaságilag, hanem szellemileg is. Korodi Attila parlamenti képviselő bátorságnak nevezte azt, hogy az érintett települések képesek voltak a költséghatékonyság javára lemondani a gyors eredményről.
A sajtótájékoztatón az érintett polgármesterek és szakemberek mellett részt vett Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos is. A jelenleg megnyert pályázatból öt hónapon belül üzemképes tisztítórendszer épül meg, a Harvíz pedig pályázatot ad le a napokban az ülepítőrendszer bővítésére, hogy a többi felcsíki település is csatlakozhasson a rendszerhez.
 
Csíkszereda, 2011. július 6.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774