Korszerű napköziotthonban tanulhatnak a madéfalvi kisgyerekek

( Szavazat)60 megjelenítés
Régi hiányt pótol Madéfalván a november 18-án átadott, Hargita Megye Tanácsának közel 750 000 lej értékű támogatásával felépített Micimackó Napköziotthon korszerű épülete. 
 Mint azt Szentes Csaba, a település polgármestere beszédében hangsúlyozta, eddig hányattatott helyzetben volt az óvoda, különböző ideiglenes helyiségekben működött, ezért az infrastruktúra hiánya miatt sok gyereket a városba vittek tanulni a szülők. Ezen a helyzeten szerettek volna változtatni a település vezetői, és helyi kezdeményezésből, helyi erők összefogásával, legnagyobb részt Hargita Megye Tanácsának támogatásával, valamint ezt kiegészítve az RMDSZ-es kormányzati tisztségviselők közbenjárásával Románia Kormányának illetve a helyi közbirtokosság segítségével idén már az új épületben kezdhették a legkisebbek oktatását Madéfalván.
–\tNem kell többé elmenjenek a madéfalvi gyerekek, hiszen, itthon, Madéfalván a nyugati óvodákhoz hasonló körülmények között tanulhatnak – emelte ki beszédében Szentes Csaba. A polgármester kiemelte Szentes Antal megyei tanácsos kiemelkedő szerepét a napköziotthon megépítésében, akivel együtt mertek nagyot álmodni, és 2009-ben elkezdték helyi erőből megvalósítani az álmukat.
–\tMadéfalva bebizonyította, hogy családbarát község, és ilyen családbarát községekre van szükségünk ahhoz, hogy Székelyföld megmaradását és fejlődését biztosítani tudjuk – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ünnepségen. A tanácselnök örömét fejezte ki, hogy a közbirtokosság is a támogatók között van – a tetőszerkezethez szükséges faanyagot biztosította. Szerinte Madéfalva esetében a népi bölcsesség igazolódik be, mely szerint a utolsókból lesznek az elsők, hiszen a község képes volt olyan fejlődést mutatni az elmúlt évek során, hogy méltán példaértékű lehet Székelyföld többi települése számára.
Becze István megyei tanácsos székely zászlót adott át György Rózália óvonőnek. A székely zászló megyei zászlóként való használatát bár támadták az utóbbi időben, a megyei tanács elnöke mégis arra buzdította a résztvevőket, hogy bátran használják jelképünket.
Bartolf Hedvig főtanfelügyelő szerint jól döntött a közösség, amikor a napköziotthon építésébe kezdett, és a gyerekek jövőjébe fektetett. Szerinte érdemes a gyerekekért dolgozni, érdemes megismertetni velük a szükebb és tágabb környezetünket, és érdemes boldog gyerekarcokat látni.
Tánczos Barna RMDSZ-es szenátorjelölt a székely társadalom kemény munkára, hitre, rendre és fegyelemre alapuló szép szerveződéséről beszélt, amely szerinte a madéfalvi közösségre is jellemző.
–\tIlyen napköziotthont csak az tud építeni, aki hisz a település jövőjében. A madéfalviak példát mutatnak, hogy kell az egészséges székely társadalomban élni és dolgozni – hangsúlyozta a szenátorjelölt.
Mint azt Korodi Szabolcs, az épület tervezője elmondta, az épület nemcsak a felnőttek szempontjait követi, hanem a gyerekek léptékét is, hiszen nincs egyetlen négyszögű tér sem, hanem a helyiségek áthajlanak egymásba.
Az új napköziotthon épületét T. Bartalus Zoltán Jakab helyi római katolikus lelkész áldotta meg, a benne tanuló gyerekek pedig kedves előadást mutattak be a szép számmal összegyűlt ünneplő közösségnek.
 
Csíkszereda, 2012. november 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774