Közkincs határok nélkül

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Közkincs határok nélkül címmel rendeztek nemzetközi konferenciát április 16-án a máréfalvi kultúrotthonban, a Kárpát-medencei népművészeti értékek ápolásának témájával. A megnyitón köszöntőbeszédet mondott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki jó példának nevezte a rendezvénynek otthont adó községet, mivel az már bizonyított hagyományőrzés terén.

 A megyei önkormányzat elnöke szerint értékeinket csak úgy óvhatjuk meg, úgy örökíthetjük át a következő generációk számára, ha napirenden tartjuk a témát. Fontos az is, tette hozzá Borboly, hogy a hagyományok ápolása, a tradicionális mesterségek űzése megélhetést biztosítson. „Erre látok biztosítékot” – jelentette ki a tanácselnök, majd felsorolta a megyei önkormányzatnak a hagyományos székelyföldi termékek népszerűsítéséért és a székely falvak épített öröksége megőrzéséért elindított projektjeit, mint például a székelykapu- vagy a Modern székely ház program.

 

A konferenciát egybekötötték az INEXTEX-kiállítással. Az INEXTEX nemzetközi projekt célja a népi kézművestermékek népszerűsítése, és partnerei közt van Hargita Megye Tanácsa, az Európai Bizottság Élethosszig tartó tanulás című programja Grundtvig alprogramjának keretében.

A rendezvény másnap Sepsiszentgyörgyön folytatódott. A nemzetközi konferenciát a székelyudvarhelyi Artera Alapítványon kívül a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, a Háromszéki Népművészek és Kézművesek Egyesülete, az Erdélyi Kézműves Céh és a csíkszeredai Varga Károly Fafaragó Egylet szervezte.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774