Közmeghallgatáson elemezték Borszék Általános Rendezési és Helyi Szabályozási Terv-javaslatát

( Szavazat)35 megjelenítés
Tízéves tervezés Borszék országos fürdővárosi „rendjéhez”
Tervezők, a helyi önkormányzat, a helyi közösség képviselői találkoztak szeptember 7-én Borszéken a fürdőváros Általános Rendezési és a Helyi Szabályozási Terve (PUG) javaslati szakaszának bemutatóján és közmeghallgatásán. A szakmai eseményen Hargita Megye Tanácsát Bende Sándor megyei tanácsos képviselte. 
 „Urbanizálás, átszervezés és védelmezés” – ez a három a kulcsszava annak a rendezési tervnek, melyet az Általános Rendezési és a Helyi Szabályozási Terv bemutatásán a generáltervező részéről javasolnak Borszék optimális fejlesztéséért. Amint a kolozsvári Planwek cég építészmérnökei – Ványolós Endre és Klaus Birthler – ismertették: elemzésük szerint a város jelenlegi hátrányait mérsékelve, a városi jelleget erősítve, valamint a még mindig hiányos, ám az utóbbi időszakban egyre izmosodó turisztikai jelleget megerősítve lehet fejlesztési irányokban gondolkodni, jövőt tervezni a fürdővárosban.
Mik József polgármester elmondta: 2013-tól lejár a jelenleg érvényes városrendezési tervük, egyrészt ezért is szükségessé vált az aktualizálása, és ezt finanszírozta meg a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium, Hargita Megye Tanácsán keresztül – összesen 210 000 lejjel 2011 és 2012 folyamán. A tervben nagyon nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat elsősorban az arculatvédelemre: erre korábban is készült a fürdőtelepre érvényes terve, ám ezt külön nem lehet törvényerőre emelni, csakis akkor, ha a városrendezési tervben benne van.
A hozzászólások között Kovács Géza építész és műemlékvédő végzettségű helyi tanácsos javasolta: a városrendezési tervet ismertetni kell a tervezőkkel, hogy már startból úgy tervezzenek, ahogy a PUG megengedi: forma, magasság, anyag stb. Bara Márton, a Borszéki Vendégvárók Szövetségének elnöke jelezte, az arculati átalakítások során kénytelenek lesznek ideiglenes engedményeket tenni, hisz számolni kell azzal, hogy a borszéki lakások fafűtésesek, ezért szükség van fásszínekre is. Szabó Tibor tanácsos pedig kiemelten kérte az építkező borszékiek együttműködését: már most kerüljék a rikító színű tetőket.
A lakossági fórum az utolsó bemutatója volt a tervezési procedúrának, a szeptember 7-i szakmai eseményt már a városrendezési terv engedélyeztetési szakasza követi.
– Immár ezt is megléptük: korrektül le vannak szabályozva a fejlesztési paraméterek ahhoz, hogy Borszék egyedi maradjon, nehogy elrontsuk úgy, ahogy például Predealon, ahol ahány létesítmény, annyi formájú – mondta végszóként Mik József polgármester.
Bende Sándor utalt rá: amint az a fürdőváros újonnan avatott létesítményei, rendezvényei sajtózásával a köztudatba is egyre inkább bekerült, Hargita Megye Tanácsa és elnöke, Borboly Csaba kiemelten figyeli és segíti Borszék erősödését „a térség húzóvárosává, lídervárosává fejlődése távlatában”. Mint mondta, ez a terv újabb „fundamentumot” ad Borszék régi pompájának visszaállításához, amit a helyi közösség és önkormányzat tevékenyen álmodik.
 
Borszék, 2012. szeptember 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774