„Legyetek éberek!”

( Szavazat)85 megjelenítés

Valamennyi szónok az összefogás fontosságát hangsúlyozta a Nyerges-tetőn szervezett megemlékezésen, július 31-én, a nyerges-tetői csata 162. évfordulóján.

A Csíkkozmás Polgármesteri Hivatala által szervezett eseményen Csík- és Kászonszék lakói emlékeztek. Az ünnepély a magyar himnusz eléneklésével kezdődött, a kozmási Tuzson János fúvószenekar kíséretében, majd Bodó Dávid polgármester mondott beszédet. „Egyedül minden nehéz, együtt minden lehetséges” – idézte a kozmási elöljáró Tuzson János őrnagyot, a 162 évvel ezelőtt a Nyerges-tetőn hősiesen harcoló 200 honvéd vezetőjét. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében kiemelte, hogy a honvédek kiállása példamutató, és azt jelenti, hogy bár a csatát el lehet veszíteni, igazunkért ki kell állnunk minden körülmények között, mert nem biztos, hogy a kicsik mindig legyőzhetők. „Ne feledjük, hogy a mi problémáinkat nem oldják meg sem Bukarestben, sem Budapesten, sem Brüsszelben. Segíteni segíthenek, de a megoldás a mi kezünkben van” – jelentette ki a megyei tanács elnöke. Szerinte a székelyek mindannyian tehetnek Székelyföldért: ha naponta csak tíz percet szánnak rá, az hetente több mint egy órát, havonta fél nap ráfordítást jelent.

A kozmási Bojzás néptáncegyüttes előadását követően Darvas-Kozma József csíkszeredai római katolikus plébános és Bakcsi Gábor alcsíki református lelkész mondott áldást. Darvas-Kozma szerint a székely mindig éber volt, ezt bizonyítja a Nyerges-tető is, ahol számos csatát vívtak a történelem során. „Továbbra is ébernek kell lennünk, mert állandóan megkérdőjelezik létjogosultságunkat” – figyelmeztetett a plébános.

A rendezvény az emlékmű megkoszorúzásával és kopjafaszenteléssel zárult. Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ nevében helyezett el koszorút.

Falunapok Kozmáson

A nyerges-tetői megemlékezés a július 29–31. között megrendezett csíkkozmási falunapok része volt, amely színes programot kínált az ünneplőknek. Ennek keretében került sor az alcsíki tűzoltóvetélkedőre és fogathajtóversenyre a helyi sportpályán. Az utóbbira ellátogatott Borboly Csaba is, és részt vett a versenyt megelőző fogatos körmenetben. „Egyre több lovas rendezvény van Székelyföldön, ami örvendetes, hiszen ez a sportág nem csupán szenvedély, hanem kultúránk része, és ezt a hagyományt ápolni kell” – nyilatkozta a tanácselnök.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774