Lezárult a terelőút kezdeti tervezési fázisa

( Szavazat)35 megjelenítés
Megvannak az ideális nyomvonalak

Alakul a Tusnádfürdőt és Maroshévizet elkerülő terelőút nyomvonala, derült ki a megyeházán tartott november 16-i egyeztetésen, amelyen Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Fülöp Otília megyei főépítész, Csiszér Botond Benedek megyei útügyi igazgató, valamint a tervezéssel megbízott cég képviselői és az Országos Útügyi Hatóság Hargita megyei vezetője, Cătălin Romanescu vettek részt. 

A tervező cég a keddi megbeszélésen több lehetséges nyomvonal felvázolásával egyeztetett a megyei tanács képviselőivel ismertetve a legideálisabbnak tűnő változatokat. Az elemzések értelmében Tusnádfürdő esetében két lehetséges nyomvonal merült fel. Az egyik lehetőség a vasúttól nyugatra egy erdei út kiépítése, de ezt a változatot elvetették, mivel a kérdéses erdei út túlzottan kanyargós, ez pedig nem előnyös sem a forgalom sebessége miatt, sem pedig amiatt, hogy a terelőút nyomvonala több esetben keresztezte volna a vasút és az E587 európai út nyomvonalát.

Sokkal megfelelőbb lenne viszont, ha a terelőút a várostól keletre haladna, amelyik oldalon a sípálya, az Apor-bástya és a Szent Anna-tó fekszik, és nem utolsósorban ez a változat rövidebb is. A terelőút Tusnádfürdőtől keletre való kialakítása az üdülőváros számára fontos jövőbeli infrastrukturális és agroturisztikai fejlesztések szempontjából is előnyösebbnek bizonyulhat. Borboly Csaba megyeitanács-elnök Tusnád község megkerülését javasolta. Ily módon egyrészt kiiktatódna az E587 európai településen belüli közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes szakasza (a borvízforrás előtti szakasz és az azt követő nehezen belátható kanyar), másrészt a terelőút Nagytusnád és Lázárfalva között haladhatna, ami Lázárfalvának is gazdasági előnyt jelentene.

Maroshévíz esetében egy kilenc kilométeres szakasz kialakítását tartották a tervezők a legelőnyösebbnek, amely lehetővé tenné a DN 12 országúttal való összekapcsolást úgy, hogy az egyaránt előnyös legyen a Szászrégen felé, valamint a Borszék irányába utazóknak.

– Örvendek, hogy a tervezők olyan variánsokat javasoltak, amelyek mindkét város esetében szem előtt tartják a jövőbeli gazdaságélénkítő és a lakosság számára fontos fejlesztéseket, és hogy az Országos Útügyi Hatóság is egyetért a tervek eddigi formájával – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök a megbeszélés kapcsán.

Az Országos Útügyi Hatóság helyeselte azt is, hogy a majdani mintegy 8,5 méter széles nehézforgalmi úton harmadik sávot alakítsanak ki a tervezők azokon a szakaszokon, ahol az emelkedő meghaladja a négy százalékot. A tervezés a kőzettani vizsgálatok szakaszához közeledik.

Hargita Megye Tanácsa minden támogatást megad a tervező cégeknek a kőzettani fúrások elvégzéséhez, ami a lakosság tájékoztatását és a különböző engedélyek és az településrendezési bizonylat kiváltását illeti. Tusnádfürdő esetében a tervező már benyújtotta a kérést a településrendezési bizonylat kiváltására, míg Maroshévíz esetében is sor kerül erre rövidesen, tudtuk meg Fülöp Otília megyei főépítésztől.

Csíkszereda, 2010. november 16.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774