Már 12 iskola jelentkezett A Mikó-vár története vetélkedőre

( Szavazat)30 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa, a Csíki Székely Múzeummal és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központtal közösen, vetélkedőt hirdetett Hargita megyei általános iskolák számára A Mikó-vár története címmel, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a régió egyik legjelentősebb műemlék épületét, a Mikó-várat, illetve betekintést nyújtsanak a kora újkori várkastély történetébe és ezáltal a székelység történelmébe is.
A vetélkedő díjait Hargita Megye Tanácsa biztosítja: az I., II. és III. helyezettek ajándékcsomagban, ingyenes utazásban, valamint ingyenes belépőben részesülnek a Csíki Székely Múzeum újonnan nyíló, állandó kiállítására, továbbá a részt vevő csapatok számára (50 személyig) ingyenes az utazás a kiállítás helyszínére.
 
A témában sajtótájékoztatót tartott március 27-én a csíkszeredai Mikó-várban Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.
– Ezúttal is folytatni szeretnénk azt a gyakorlatot, hogy a múzeumban szervezett kiállításokat az iskolások körében vetélkedőkkel, játékokkal népszerűsítjük, és ily módon szólítjuk meg őket. A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a program tegnapi meghirdetése óta már 12 iskola jelezte részvételi szándékát. Ötven Hargita megyei iskola részvételére számítunk, de remélem, lesz még ennek folytatása, és akárcsak most, a megyei és a városi vezetés összefog értékeink népszerűsítése érdekében – mondta Gyarmati Zsolt, a múzeum igazgatója.
– Örülök, hogy ilyen együttműködésnek lehetünk részesei, hogy a város jó gazdaként áldoz a vár felújítására, és hogy az RMDSZ segítségével sikerült anyagi forrást találni a külső felújítási munkálatokra is. Vállaltuk az együttműködést, mert úgy gondolom, lehetőséget kell adnunk a székelyföldi gyerekeknek, hogy meglátogathassák az intézményt, és ezáltal is erősödjön és alakuljon identitástudatuk – mondta Borboly Csaba tanácselnök.
– Úgy is, mint a város vezetője, de mint a város polgára is, örülök ennek a kezdeményezésnek. Úgy gondolom, szükség van identitáserősítő programokra és arra, hogy fiataljaink minél jobban megismerjék történelmünket. Úttörő kezdeményezésnek tartom az 1713 óta itt álló vár történetén keresztül megismertetni történelmünket – mondta Ráduly Róbert Kálmán polgármester.
Az állandó kiállítást a sajtótájékoztatón részt vevő újságírók, valamint a megye és a város vezetője is Gyarmati Zsolt múzeumigazgató tárlatvezetésével tekintette meg.
A vetélkedőben szervezési és szakmai tanácsokat, valamint könyvészeti anyagot a Csíki Székely Múzeum állít össze CD-n, melyet a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ küld el a bejelentkezett iskolákhoz legkésőbb április 6-ig. A feladatlapot április 30-án juttatják el a szervezést vállaló tanároknak e-mailben. A lebonyolítási határidő május 11., a feladatlapok kiértékelését és az eredmények visszaküldését öt napon belül várják.
Csíkszereda, 2011. március 27.
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774