Mariazelltől Csíksomlyóig

( Szavazat)35 megjelenítés
Mariazelltől Csíksomlyóig
 
A Gyulafehérvári Caritas, az Erdélyi Kárpát-Egyesület és a magyarországi Mária Út Egyesület 2010. október 1–3. között konferenciát tartott Csíksomlyón egy közép-európai spirituális turistaút-hálózat kiépítéséről. A Mariazelltől Csíksomlyóig tervezett több mint 1400 kilométeres zarándokút a tervek szerint három év alatt készül el, 500 kilométeres szakasz haladna át Románián.
 
A Mária Út gyalogos és kerékpáros útjaival hét országot köt majd össze, ugyanis távlatosan az észak–déli irányú Czeştochowa–Međjugorje-vonal kialakítása is része a Mária Út ideának, és különböző változataival együtt egységes úthálózatot alkot majd. Az útvonal alapvetően a Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket, emlékeket fűzi egybe 1400 kilométer hosszúságban. Ehhez kapcsolódva minden történelmi, vallási, kulturális, természeti vagy épített értékre ráirányítja az érdeklődők figyelmét.
 
A Hargita Megye Tanácsa támogatásával szervezett konferencián Borboly Csaba tanácselnök a Hargita megye fejlesztési stratégiájáról tartott előadásában elmondta, a megépítendő zarándokút spirituális vonzata Székelyföld turisztikai és gazdasági fejlődéséhez is nagyban hozzájárul majd.
 
„Úgy gondolom, Székelyföld sikerének záloga az alulról jövő egyesületi és egyéni kezdeményezések összehangolása és felkarolása – fejtette ki Borboly Csaba. – Részünkről mindent megteszünk, hogy tudatosítsuk az emberekben: a térség fejlődése minden székely gazdálkodó és vállalkozó felelősége. Minden eszközzel azon vagyunk, hogy minél több turistát vonzzunk a térségbe, és hogy Székelyföld nevét minél ismertebbé tegyük. Erre jó példa, hogy csak egy párat említsek, az uniós projektből elindított Borvíz Útja, a népi feredők újjáépítése, a hegyi turizmus biztonságosabbá tétele a Salvamont hegyimentőinek tevékenységével és a turistaútvonalak felújításával. És még számos olyan programot sikerült elkezdenünk, amely az itt élő emberek mindennapi tevékenységét is a turizmus fellendítésének szolgálatába állíthatja, ilyen a Székely termék védjegy levédéséhez kapcsolható helyi termékek vására, de ide sorolható a térség európai szintű branddé való fejlesztését szolgáló székelykapu-, faluképvédelmi, régészeti és székelyház-program is.”
 
A konferencia alkalmából a csíksomlyói kegytemplom kertjének egyik fájára felfestették a tervezett zarándokút első jelzését.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774