Markó Béla: elkezdődött a decentralizáció

( Szavazat)39 megjelenítés
Megtartották a Megyeházi közéleti esték beszélgetéssorozat első előadását
 
Az első alkalommal megrendezett Megyeházi közéleti esték című beszélgetésen, június 24-én Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke tartott előadást Csíkszeredában. A megyei önkormányzat székhelyén rendezett beszélgetéssorozat első témája: Regionalizáció és kisebbségi jogok – az európai Románia kialakításának aktuális kérdései. Felvezetőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vázolta a megyei önkormányzat főbb programjait, törekvéseit, mint például a helyi gazdák termékeinek értékesítése, források lehívása a vállalkozók számára vagy a szórvánnyal épített kapcsolatok. A megyei tanács elnöke olyan kérdéseket vetett fel, mint hogy az önkormányzatok mennyire vannak felkészülve a decentralizációra, ezzel mit lehet elérni, és milyen hatásai lesznek a magyarországi változásoknak a romániai magyarságra.

Markó Béla először a válságról szólt, szerinte Európa válaszút előtt áll, különösen a közép- és kelet-európai országok, mivel ezek az utóbbi húsz évben felélték forrásaikat, a rendszerváltás után olyan fogyasztói társadalmakat építettek ki, amelyek most megbosszulják magukat. A megszorítások kapcsán kijelentette, hogy azok alternatívája az elmúlt húsz év jobb politikája lett volna. Markó szerint a válság rákényszerítette a román politikát az egész államberendezkedés újragondolására, illetve az elmúlt húsz év hibáinak végigtekintésére. Ilyen hibának nevezte a számtalan ügynökség, hatóság, dekoncentrált intézmény létrehozását.
„Ha van feladatunk a kormányban, akkor az a közigazgatás átszervezése” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes, aki szerint már elkezdték a decentralizáció első lépéseit a kórházak önkormányzatokhoz való átutalásával, és következnie kell az oktatás decentralizációjának is.
Az RMDSZ elnöke kitért a nemrég lezajlott szlovákiai választásokra, amelyen a Magyar Koalíció Pártja (MKP), a felvidéki magyarság érdekképviseleti szerve kiesett a parlamentből. Markó ezt a többéves kudarcos politika számlájára írja, amit a szlovákiai magyarok elutasítottak. „Az RMDSZ-nek ezen el kell gondolkodnia, ugyanakkor az MKP eredményét nem érzem a kisebbségi érdekvédelmi politizálás kudarcának, hanem fenntartom: a magyar közösségeknek továbbra is önálló magyar érdekképviseleti szervezetre van szükségük” – szögezte le a kormányfőhelyettes, hozzátéve: „Egy biztos: a felvidéki magyarok elutasították a konfrontatív politikát, mert az nem vezetett eredményre.”
Előadása után az RMDSZ elnöke a hallgatóság kérdéseire válaszolt.
Hargita Megye Tanácsa azért indította útjára a Megyeházi közéleti estéket, mert különösen fontos számára olyan találkozók szervezése, amelyeken szakemberek és közéleti személyiségek kötetlenül beszélhetik meg mind az aktuális politikai helyzetet, mind a Székelyföld fejlődése szempontjából fontos témákat.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774