Meg kell tanítani az embereket a hagyományos építészetre

( Szavazat)48 megjelenítés
A műemlékvédelem kapott hangsúlyt a csíkszentgyörgyi Székelyföldi Akadémián
 
Első alkalommal rendezték meg a Székelyföldi Akadémiát Csíkszentgyörgyön február 28-án. György József polgármester nyitotta meg az eseményt elmondva, hogy a Hargita Megye Tanácsa által szervezett előadás-sorozat két most tárgyalt témája, amelyet kiválasztottak – műemlékvédelem (az előadó Köllő Miklós építész volt) és idegenforgalom (Horváth Alpár egyetemi oktató) – nagyon aktuális a község fejlődését tekintve.
 
– A településen történt már kezdeményezés a turizmus fejlesztésére, egyre több panzió működik a településen, és sok látni való műemlékkel büszkélkedhetünk – sorolta György József. – Fontosnak tartjuk a község műemlék épületeinek megőrzését, ugyanakkor funkcionalitást, életszerűséget kell kapniuk. A közeljövőben többet szeretnénk foglalkozni a felújításukkal.
A beszélgetésben részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki elmondta, fontos egy jövőkép kialakítása, mert hiába építkezünk folyton, ha nem tudjuk, mi a haszna, hogyan fog jövedelmet eredményezni. Az elöljáró szerint, ha a községekben, kistelepüléseken beruházások történnek (például ivóvízhálózat, csatornarendszer kiépítése), az biztosítékot jelenthet arra, hogy nem mennek el a fiatalok, hanem a községben maradnak és tevékenykednek.
– Együtt kell megoldást keresnünk, hogyan tudunk gazdasági megélhetést biztosítani, készüljünk arra, hogyan tudnánk elindítani folyamatokat mindabban, ami gazdasági fellendülést hoz – fejtette ki a tanácselnök.
Köllő Miklós építész szerint a műemlékek felújítása jó alkalom lenne az oktatásra, megtanítani az embereket a hagyományos építészetre, amit majd saját házaikon is alkalmazhatnának. Köllő úgy látja, hosszú távon visszatérnek a hagyományos, ugyanakkor modern házak a faluban, de minden esetben fontos a hitelesség. Mint elhangzott, ki kell alakulnia egy jó megrendelői kultúrának. Az építész azt javasolta, írjanak ki pályázatot az épületek felújítására.
A polgármester a rendezvény végén elmondta, szeretné, ha márciusban egy mezőgazdasággal foglalkozó Székelyföldi Akadémiát rendeznének a községben. Végül Borboly Csaba székely zászlót adott át a községgazdának, Hargita megye hivatalos lobogóját.
 
Csíkszereda, 2012. február 28.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774