Megalakul a Székelyföldi Haltermelők Egyesülete

( Szavazat)58 megjelenítés

Aláírták csütörtökön Székelyudvarhelyen a Székelyföldi Haltermelők Egyesülete alapításának szándéknyilatkozatát. Az aláírók homoródszentpáli, vármezői és bölöni cégek képviselői voltak, akik a Küküllő Szállodában rendezett halgazdálkodási konferencián vettek részt.

A halgazdálkodás fejlesztésének lehetőségei Erdélyben címmel szerveztek konferenciát Székelyudvarhelyen február 24-én, csütörtökön a magyarországi Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) és a Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) szervezésében, Hargita Megye Tanácsa támogatásával. A rendezvényt, amelyen hazai és magyarországi szakemberek, kormányzati tisztviselők, illetve vállalkozók vettek részt, László János, a homoródszentpáli Agropisc Kft. vezetője nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a halgazdálkodásnak szerepet szánnak Székelyföld turizmusában, amely a térség húzóágazata lehet, ezért keresik az ágazat fejlesztésének lehetőségeit. A jelenlévőket üdvözölte Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor is, aki szerint a konferencia témájában mindannyian érdekeltek vagyunk, hiszen a következő évtizedek egyik nagy gondja az élelmezés lesz, ezért ki kell használnunk vidékünk halászattal kapcsolatos adottságait. Az RMDSZ szerepe pedig elsősorban az, hogy mindehhez kedvező adminisztratív-jogi kereteket teremtsen, hangsúlyozta a politikus.

A konferencia előtti estén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egyeztetett Székelyudvarhelyen a konferencia szervezőivel a homoródszentpáli Agropisc Kft. telephelyén működtethető halászati képzőközpont megteremtésének feltételeiről, üzemeltetéséről, valamint a MASZ mintájára egy székelyföldi halászati érdekvédelmi szövetség létrehozásának kérdéseiről. Felmerült, hogy a megyei tanács támogathatna szakmai képzéseket például egy Homoródszentpálon létesítendő oktatási központban vagy a környéken szervezett nyári táborokban. A megyei tanács brüsszeli pályázatokkal segíthetné a halászegyesületeket, a halgazdálkodást összekapcsolva a székelyföldi gasztronómiai és fotóturizmussal.

A csütörtöki konferencián, amelyen Hargita Megye Tanácsa részéről Szép Róbert fejlesztési igazgató volt jelen, Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára ismertette a tárca keretében működő Országos Halgazdasági Hatóság tevékenységét, valamint a Halászati Operatív Program (HOP) keretében lehívható uniós támogatásokat. Bardócz Tamás, a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője a magyar EU-elnökség feladatairól, lehetőségeiről, illetve a Közös Halászati Politika változásának várható hatásairól értekezett, ezt követte Réczey Gábor és Szűcs István előadása a HOP magyarországi tapasztalatairól. A hazai pályázatokat ismertette Marisanda Pîrîianu, a romániai HOP egyik vezetője, majd Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a Natura2000-es területekkel kapcsolatos turisztikai és mezőgazdasági lehetőségekről tartott előadást. Végezetül Váradi László, a MASZ elnöke Új lehetőségek az édesvízi haltermelés fejlesztésében Kelet-Európában című előadását követhették az érdeklődők.

A konferencia ebédszünetében rendezett sajtótájékoztató alkalmával László János homoródszentpáli, Lokodi Péter vármezői és Kósa Albert bölöni vállalkozó aláírta a Székelyföldi Haltermelők Egyesületének alapítására vonatkozó szándéknyilatkozatot. A szervezet fel kívánja vállalni az egyesületbe tömörülő vállalatok munkatársainak továbbképzését, rendszeres kapcsolattartásuk és szervezett tapasztalatcseréjük elősegítését, a haltermelés történetének, aktuális helyzetének feltárását és feldolgozását, közös szakmai pályázatok és rendezvények szervezését, valamint a környezet- és természetvédelmi elvárásoknak megfelelő termelési módszerek népszerűsítését. Az alapítók szándéka szerint az egyesület tagja lehet minden olyan vállalkozás, amely igazolhatóan az egyesület által meghatározott szakterületen tevékenykedik, és amelynek tagfelvételét a szervezet két tagja ajánlja. A szervezet 2011-től rendszeres programok szervezésével kezdi meg a munkát.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774