Megállítanák a fiatalok elvándorlását

( Szavazat)40 megjelenítés
A 2001–2013 közötti időszak elvándorlásairól, a demográfiai folyamatok megyei szintű alakulásáról készít tanulmányt Hargita Megye Tanácsa, és a térségben tréningeket, kerekasztal-beszélgetéseket szervez az adatok további bővítése érdekében. Többek között erről egyeztettek a South Eastern Europe – Managing Migration and its Effects in South-East Europe (SEEMIG – magyarul, nem hivatalos fordításban: A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában) európai uniós projekt partnerei a február 11–13. között, Bécsben megtartott tanácskozáson. 
 A projekt – melynek partnere Hargita Megye Tanácsa – célja a kreatív fiatalok itthon tartása, támogatja a külföldön ismereteket, tapasztalatokat szerzők visszatérését, hogy tudásukat itthon hasznosítsák. A bécsi találkozón Hargita megye képviselete is jelen volt az ausztriai, olaszországi, szlovéniai, szlovákiai, bulgáriai, szerbiai és magyarországi partnerek mellett. Egyeztettek az elvándorlás országos történeti áttekintése kapcsán: Hargita Megye Tanácsának feladata egy tanulmány elkészítése, amely a 2001–2013 közötti időszakban elemzi a migráció, illetve a demográfiai folyamatok alakulását megyei szinten. A partnerek bemutatták azokat a problémákat, amelyekkel az adatgyűjtés során találkoztak. Hazai viszonylatban nehézséget okoz, hogy a 2011-es népszámlálás eredményei nem találnak a kivándorlás hatására kialakult valós képpel, számolt be Dobos Erika projektvezető.
A program stratégiai részére vonatkozóan az újabb feladatokat az olasz partner ismertette. A migráció országos áttekintése és az erre vonatkozó tanulmány elkészítése után megyei tréningeket és kerekasztal-beszélgetéseket szervez Hargita Megye Tanácsa. A tréningek célja elsősorban a meglevő – migrációra, demográfiai folyamatokra vonatkozó – adatállományok javítása, optimalizálása, továbbfejlesztése. A kerekasztal-beszélgetéseket az érdekképviseleti személyek résztvételével tartják, hogy megpróbálják javítani a megyei stratégiát. A cél a fiatalok külföldi munkavállalásának, illetve az elvándorlás folyamatának leállítása, valamint egy összetett adatbázis kidolgozása, amely az elkövetkezőkben segítséget nyújt a megyei vezetőknek a különféle stratégiák optimalizálásában.
A találkozón bemutattak számos délkelet-európai, a migráció különböző vetületeivel foglalkozó projektet, az előrejelzési tanulmány elkészítéséhez szükséges módszereket, illetve ismertették azokat az adatokat, melyeket fel kell majd használni.
A kerekasztal-beszélgetéseken az önkormányzatok képviselői feltehették kérdéseiket, továbbá pénzügyi és menedzsmenttel kapcsolatos problémákat, kérdéseket vitattak meg – tájékoztatott Dobos Erika.
 
Csíkszereda, 2013. február 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774