Megújuló népi feredők

( Szavazat)75 megjelenítés
A Hargita megyei hagyományos fürdőhelyek, úgynevezett népi feredők felújításának tervét mutatták be Hargita Megye Tanácsának munkatársai, illetve a tervező augusztus 24-én Madéfalván és Csíkszenttamáson, nyilvános fórumon.
Mint ismeretes, a megyei önkormányzat igyekezett külső forrásokat is bevonni a munkába, és az RMDSZ-szel együtt való kitartó lobbiját idén siker koronázta, így a Regionális  Fejlesztési  és Turisztikai Minisztériumtól közel egymillió eurót  (négymillió lej) sikerült erre a célra szerezni, a gondos előkészítésnek és a nagyon rövid idő alatt elkészített terveknek köszönhetően. Így kilenc Hargita megyei településen újíthatják fel a hagyományos népi feredőket: Borszéken, Csíkszentkirályon, Csíkszenttamáson, Csíkszentimrén, Csíkverebesen, Csíkkozmáson, Madéfalván, Gyergyócsomafalván és Lázárfalván.
A madéfalvi fórumon Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a turizmus fejlesztésére, mivel ez lehet a régió gazdaságának egyik motorja.
„Azt szeretnénk elérni, hogy öt–tíz éven belül a turisták ne csak a szép tájakat csodálják meg, hanem gazdag kínálatban legyen részük programok és helyi termékek szintjén is. A megyei tanács munkatársai számos turisztikai pályázatot készítettek el, és a fejlesztés része a hagyományos népi feredők felújítása” – vázolta Borboly Csaba, aki bízik a hagyományos kalákamozgalmak erejében is a terv sikeres kivitelezéséhez.
A madéfalvi tervet Kovásznai Sándor, a megyei tanács szaktanácsadója és Macalik Arnold építészmérnök ismertette. A község területén lévő fürdőhelyen a beruházás részeként melléképületeket, medencét, öltözőket, filegóriát építenek, és az ásványvízforrást is belefoglalják. A projekt kezdeményezője Hargita Megye Tanácsa, partner a helyi önkormányzat, amely a terv és a dokumentáció költségét állja. A beruházás értéke 190 ezer lej (45 238 euró), a közbeszerzési eljárás folyamatban van. A kivitelezést szeptemberben kezdik, és december közepére fejeznék be. Kovásznai Sándor szerint a fürdő modernizálása hozzájárul a helyi lakosság életszínvonalának emelkedéséhez is, hiszen nem kell elutazniuk más fürdőhelyekre. Macalik Arnold a hallgatóság részéről érkezett kérdésre elmondta, hogy a felújított fürdő területén körülbelül kétszáz ember fér el, és a medencében egyszerre mintegy húsz személy fürdőzhet kényelmesen.
A fórumon jelen volt Szentes Csaba polgármester, Szőcs László alpolgármester, Szentes Antal megyei tanácsos, valamint az egyház és a közbirtokosság képviselői is. Elhangzott, hogy nevet adnának a népi feredőnek, erre akár pályázatot is kiírnának.
Szenttamáson a Szent Anna-fürdő felújítási tervét mutatták be a helyieknek. Márk Tibor polgármester kijelentette, bízik abban, hogy sikerül a beruházás, a helyiekre is lehet számítani, hiszen a feredő meglévő részét kalákában tíz nap alatt felépítették. Borboly Csaba szerint gyors építkezés lesz, mert ha idejében nem költik el a kiutalt pénzt, akkor a minisztérium visszaveheti. A megyei tanács elnöke ezért kérte, hogy mindenki járuljon hozzá, álljon a beruházás mellé, hogy a terv megvalósulhasson.
A 350 ezer lej (83 ezer euró) értékű beruházás tervezési költségét a község állja, a projekt kezdeményezője ugyancsak a megyei önkormányzat. A munkálatok során korszerűsítik a népi fürdő meglévő épületeit, és új, tájba illő kiszolgálóépületeket alakítanak ki. A közbeszerzésnél már letelt a jelentkezési határidő, jelenleg az elbírálás szakaszában van.
A fórumot mindegyik érintett településen megrendezik, hogy meghallgassák a helybeliek javaslatait, és válaszoljanak a felmerülő kérdésekre. Ma, augusztus 25-én 15 óra 30 perctől a borszéki, 18 órától pedig a gyergyócsomafalvi polgármesteri hivatalban várnak szeretettel minden érdeklődőt, beleértve a sajtó képviselőit is
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774