Megújult csíki földterületek

( Szavazat)31 megjelenítés

A mezőgazdasági minisztérium leromlott földterületek rehabilitációját célzó programjából újult meg a csíkcsomortáni közbirtokosság tulajdonában levő 201 hektáros terület, amelynek munkálatait október 22-én vették át a helyi illetékesek, valamint Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője és Becze István megyei tanácsos.

 

Hétszázezer lejbe került a csíkcsomortáni Aracs közbirtokosság területén 1100 méter magasan fekvő, 201 hektáros terület rendezése és az oda vezető 5,5 kilométeres út felújítása. A legelő-rehabilitációs munkálatok során a legelőn bokorirtást, a kövek és a szemét összegyűjtését, illetve elhordását, továbbá a felújított út mellett vízelvezető árkok kialakítását végezték el.

Hasonló munkálatokat végeztek a megyében az év folyamán Felsőboldogfalván és Székelyderzsen is. A csíkszentmártoni munkálatok főleg vízlecsapolási munkálatokból álltak. A négy Hargita megyei legelő-rehabilitációs munkálat összköltsége 2,7 millió lejre rúg – tájékoztatott Török Jenő igazgató.
Egy nagyon jelentős beruházás átadásán vagyunk, amely sokat jelent nemcsak a legelőt használó csomortáni gazdáknak, hanem a csíki burgonya-termelőknek is. Reméljük, hogy a továbbiakban is partnere lesz a Kísérleti Állomás a térség gazdáinak, abban hogy versenyképesek legyenek a burgonya termesztésben, valamint abban, hogy legyenek olyan fajták, amelyek méltán viselhetik a Székely termék védjegyet mint csíki pityóka. Valószínű, az Európai Unió 2013 utáni agrárpolitikája is az ilyen ügyeket fogja támogatni – mondta Becze István megyei tanácsos.
A legelő a csomortáni közbirtokosság tulajdona, míg az oda vezető út a helyi tanácsé, de a községben sikerült közös nevezőre jutni a közvagyon karbantartását illetően, ennek köszönhető, hogy a frissen felújított út megkapja a kellő odafigyelést, és nem romlik le két év alatt – hangzott el a munkálatok átadásakor.

A felújított legelő közelében találhatók a Vetőmagnemesítési Kísérleti Állomás területei, amelyek ugyancsak kiemelt figyelmet érdemelnek. A magasságnak és az állandó szélfúvásnak köszönhetően – ami kártevőmentes környezetet biztosít – a közelben levő területek kiválóak lennének egy Európa-szerte egyedi burgonyaklón-telep kialakítására, amely a szükséges gépbázissal és egy öntözőrendszer kiépítésével a térség egyik legfontosabb központjává nőné ki magát – hangzott el az átadás alkalmával.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774