Migrációs tanulmány készül Hargita megyében

( Szavazat)51 megjelenítés
Pozsonyban tanácskoztak szeptember 19–20-án a „South Eastern Europe – Managing Migration and its Effects in South-East Europe” (SEEMIG) projekt partnerei, köztük Hargita Megye Tanácsának munkatársai. A SEEMIG (magyarul, nem hivatalos fordításban: A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában) a hosszú távú demográfiai változások, a migráció és a humánerőforrás-folyamatok jobb megértését, valamint a migráció munkaerő-piaci és helyi gazdaságra való hatásainak elemzését célozza, hogy az önkormányzatok megfelelő stratégiákat tudjanak kidolgozni ezen a területen is. 
 A pozsonyi volt az első partnertalálkozó, amelyen, a megbeszéltek alapján, Hargita Megye Tanácsának az elkövetkező fél évben egy megyei migrációs történeti áttekintést, tanulmányt kell készíttetnie az 1990-től napjainkig tartó időszakról. A megyei tanács további szerepe a projektben, hogy a megye meglévő statisztikai adatbázisait frissítse, kidolgozzon a projekt révén egy egységes adatbázist, amely a migránsokat érinti – főleg a kifelé való migrációt, de a megyébe érkezőket is fel kell térképezni. Hargita Megye Tanácsának projekt-feladatai között szerepel kerekasztal-megbeszélések szervezése, ahová a statisztikai hivatal munkatársait, önkormányzatokat, illetve migrációval foglalkozó civil szervezeteket, kutatócsoportokat von be, és kidolgoz egy módszertant, amely hozzásegíti egy optimalizált adatbázis összeállításához.
– A projekt végső célja egy délkelet-európai tanulmány elkészítése a migráció rövid, illetve hosszú távú alakulásáról, és ezt a kutatást felhasználva felállíthatunk egy migránsokra vonatkozó stratégiát a megyében. Megalapozott akcióterveket és stratégiákat alakíthatunk ki a kivándorlás csökkentésére, ha átfogóan elemezzük a demográfiai folyamatokat és a munkaerőpiacot – nyilatkozta Dobos Erika projektmenedzser, Hargita Megye Tanácsának munkatársa.
A SEEMIG teljes költségvetése 3 250 723,43 euró, amiből a Hargita megyére eső rész 85 038 euró, Hargita Megye Tanácsának önrésze viszont ennek 2 százaléka, 1700,76 euró. Romániai partner még a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és Sepsiszentgyörgy város önkormányzata, továbbá magyarországi, albániai, olaszországi, szlovákiai, ausztriai, bulgáriai, szlovéniai, szerbiai, ukrajnai intézmények vesznek részt a projektben.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774