Modellek is kellenek a közszféra hatékony szerepvállalásához

( Szavazat)42 megjelenítés
A finnországi Jyväskylä városban találkoztak június 18–19-én a CCIC – Összetett kihívások, innovatív városok című nemzetközi projekt partnerei, amelybe Hargita Megye Tanácsa tavaly kapcsolódott be. A projekt célja a regionális politikák javítása, az innováció erősítése a közszférában és az együttműködés növelése a helyi és regionális hatóságokkal, állami szervekkel és más érdekelt felekkel a 13 különböző partnerrégióban. 
 Jyväskylä város Helsinkitől 270 km-re található, a régióban lévő gyárakban állítják elő a világ papírszükségletének nagy részét. A beszállítók között megtalálható számos nagy mérnöki cég, valamint nagy mennyiségben vásárolnak fel vegyi és adalékanyagokat. A régióban számos high-tech vállalat dolgozik folyamatosan a papíripar innovációján. Fókuszterületük a legújabb papírgyártási eljárások és technológiák engedélyeztetése. Erősítik pozíciójukat a globális papíripari piacon mint szállító, fejlesztő a felhasznált innovatív technológiák révén. Jyväskylä régió szakértői központként vesz részt a nemzeti Forest Industry Future Cluster című programban, melynek célja az erdőgazdálkodás és a papíripar jelenlegi és jövőbeni fejlesztése, valamint támogatja a kis- és közepes vállalkozások üzleti növekedését ezen a területen. Döntéseik meghozatalában első szempontként a környezetvédelmet veszik figyelembe, ezt követik a további érdekek.
– A közszféra modernizációjához, szereplehetőségeinek bővítéséhez szükséges, de nem elégséges a megfelelő jogszabályi keret vagy a pénz. Kell a modell, a tudás, mások tapasztalata ahhoz, hogy a lakosság színvonalasabb közszolgáltatásokban részesüljön. A faipar Hargita megyében jelentős ágazat, ezért a versenyképessége növelésének érdekében a közszférának, önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk – nyilatkozta András Zoltán projektmenedzser.
A partnertalálkozón bemutatták a Lutakko Living Lab programot, amely a regionális szintű fejlesztést, valamint folyamatos fejlődést hivatott támogatni az oktatás területén. A program keretében kutatási és fejlesztési munkát végeznek együttműködve helyi, regionális és nemzetközi vállalatokkal, szervezetekkel.
Ismertették továbbá a Citizens Jury módszert: ennek segítségével a helyi lakosság részt vesz a várost érintő kérdések megválaszolásában, valamint a döntéshozásban, lehetőséget biztosítva a döntéshozók számára arra, hogy információt kapjanak a lakosságtól.
– A társadalmi részvétel alapú döntéshozatal felé Hargita Megye Tanácsa fontos lépéseket tett már korábban is. A projekt jó lehetőséget kínál a korszerű véleménynyilvánítási és konzultációs eszközök megismerésére és alkalmazására is – hangsúlyozta András Zoltán.
A módszer innovatívnak számít egész Finnország területén, ugyanis nagyban eltér az eddig erre a célra használt módszerektől. Jyväskylä volt az első város Finnországban, amely a módszert alkalmazta. Az úgynevezett állampolgári zsűrit összehívják annak érdekében, hogy megoldást találjanak a bonyolult közügyek megoldására. Az esküdtek gondosan kiválasztott személyek, akik az üléseken a nagyközönséget képviselik. Az állampolgári zsűri 24 főből áll, egy probléma megoldására körülbelül háromszor hívják össze az esküdteket, megvizsgálják és megvitatják a kérdéseket, tanúként hallgatnak meg szakértőket, és végül a testület a döntéshozók elé terjeszti ajánlását, javaslatait. A város lakossága is elkötelezetten segíti az esküdteket a döntéshozatalban.
A projektben részt vevők szociális és egészségügyi területen is gyűjtik a nemzetközi joggyakorlatokat. A Finnországban ismertett e-Family Coach mobilalapú beavatkozás támogatja a családok mindennapi élét, szülőknek, gyerekeknek ad tanácsot problémás helyzetekben, például gyerekkori elhízás, magány esetén, illetve az egészségvédelem, stresszkezelés területén segít megoldást találni a konfliktusok kezelésére. A program az életszínvonal növelését hivatott támogatni, valamint közösségépítő erővel is bír.
A CCIC során az idén a lengyel fővárosban, Varsóban és a hollandiai Eindhovenben szerveztek tanulmányutat. Jelenleg a romániai és székelyföldi jó gyakorlatok gyűjtése folyik.
– Bár tanuló partneri minőségben veszünk részt a projektben, fontosnak tartjuk megmutatni azokat a kezdeményezéseket, amelyekre büszkék lehetünk. A közszféra innovatív szerepvállalásának eklatáns székelyföldi példája a Székely termék mozgalom – mondtam András Zoltán.
A projektben 14 partner vesz részt tíz országból: Bulgáriából, Angliából, Olaszországból, Svédországból, Finnországból, Hollandiából, Spanyolországból, Észtországból, Lengyelországból és Romániából; a romániai partner Hargita Megye Tanácsa.
 
Csíkszereda, 2013. június 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774