Napenergiával a lakosság költségeinek csökkentéséért

( Szavazat)28 megjelenítés
Tusnádfürdőn zajlik december 13–15. között a Sikeres modellekkel a napenergia-felhasználás bővítéséért (Widening the Thermal Solar Energy Exploitation by the Successful Models) nevű projekt partnertalálkozója, amelynek házigazdája a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat. Hargita Megye Tanácsa alintézménye a tizenegy partner részvételével zajló, mintegy kétmillió euró összköltségvetésű projektben a lakástulajdonosok tájékoztatását célul kitűző munkacsoport tagjaként vesz részt.

A találkozó megnyitóján Hargita Megye Tanácsát Birtalan József megyemenedzser képviselte, aki a partnerszervezetek Székelyföldre látogató képviselőit Borboly Csaba megyeitanács-elnök nevében üdvözölte. Birtalan József szerint a megyei tanács úgy próbálja végezni a munkáját, hogy szem előtt tartja azt, hogy Hargita megye az egyik legzöldebb megye, de nem a leggazdagabb.

Hargita Megye Tanácsa a fenntarthatóság, a megújuló források alkalmazásában látja a jövőt, és tekintettel az időjárási tényezőkre és a lakosság anyagi helyzetére olyan megoldásokat próbál találni, amelyek gazdasági hasznot hoznak, terhet vesznek le a lakosság vállairól, de teret engednek a természeti környezet megőrzésének is.

– A megyei tanács már próbálkozott napkollektorrendszerek felszerelésével napközi otthonokban, a további tervek szerint hegyi patakokon mikro-vízierőművek, a fafeldolgozó központok közelében pedig biomassza-felhasználó erőművek létesülnének. Emellett a Modern székely ház program révén úgy próbálja megőrizni a hagyományos településképet, hogy a hagyományos székely építkezési stílust modern anyagokkal ötvözi, hogy az újonnan épülő házak minél több energiát tartsanak vissza – mondta a megyemenedzser.

A háromnapos megbeszéléssorozaton a partnerek a projekt fontosabb lépéseiről egyeztetnek. Számba veszik az eddigi megvalósításokat, elemzik a lebonyolítás során felmerült akadályokat, és a jövőbeli teendőket is megtárgyalják.

Csíkszereda, 2010. december 13.

 

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774