Nem csökkenne a jelenlegi megyék hatásköre

( Szavazat)29 megjelenítés
Régiókat terveznek a megyék fölé
A Romániai Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (UNCJR) éves közgyűlésén vesz részt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a szervezet alelnökeként, a Tulcea megyei Murighiolban. Szeptember 13-án, csütörtökön a közgyűlésre ellátogatott Victor Ponta miniszterelnök, aki a kormánynak az ország közigazgatási átszervezésére vonatkozó tervéről beszélt a tanácselnököknek. 
 . Eszerint a jelenlegi megyék határai nem módosulnának, hatáskörük sem csökkenne, hanem új közigazgatási egységeket, régiókat hoznának létre, amelyek több megyét foglalnának magukban, és átvennének a kormánytól bizonyos hatásköröket.
– Az elképzelés szerint például a fejlesztési minisztérium megszűnne, ami a magyarlakta térségeknek is kedvező lenne, hiszen térségi szinten jobban lehetne kezelni a fejlesztési pénzeket. Ugyanakkor egészségügyi és oktatási hatásköröket is le lehetne hozni a régiók szintjére. Ilyen szempontból ez a közigazgatási átszervezés számunkra nem lenne hátrányos, hiszen a döntések közelebb kerülnének hozzánk – kommentálta a tervet Borboly Csaba.
Mint azt a tanácselnök nyilatkozta, a régiók határairól nem esett szó, és ebben a vitában lesz az RMDSZ-nek nagy szerepe, hogy ne a kormány által javasolt nyolc régióról beszéljünk, hanem az RMDSZ által szorgalmazott tizenháromról.
– Továbbra is fontosnak tartom, hogy a székely megyék egy régióba kerüljenek, és a többi magyarlakta térség súlya se csökkenjen a közigazgatási átszervezés során – hangsúlyozta Borboly Csaba.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 13.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774