Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennále

( Szavazat)29 megjelenítés
2012. február 14-én került sor a Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennále nyitó sajtótájékoztatójára. Jelen voltak a Biennále szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetői. Szarka Gábor, a Csíkszeredai Főkonzulátus konzulja, illetve Siklódi Zsolt, a rendezvény kurátora is megtisztelte jelenlétével a sajtótájékoztatót.
 
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a második alkalommal megszervezett Székelyföldi Grafikai Biennále hagyományteremtő, és lassan hagyományőrzővé válik, olyan rendezvény, amely Székelyföld és a székelység felé fordítja a világ figyelmét. A három székelyföldi megye olyan jelentős rendezvénye ez, amely hozzájárul Székelyföld építéséhez, fejlesztéséhez. 2010-ben 11 országból közel 700 alkotással neveztek be versenyszerű szemlére, amely által a térség Európa művészeti térképére került. A II. Grafikai Biennálénak szintén májusban lesz a megnyitója és a díjátadója, ami egyúttal a Székelyföld Napok nyitó akkordja is.
Tamás Sándor, Kovásza Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Közel 4 éve már, hogy a székelyföldi megyék nem egymás ellenében, hanem összefogással dolgoznak. Ennek eredménye a hatékony együttműködés, amely építi a székely közösséget. Közösséget fejleszteni nemcsak az aszfaltozással, építéssel, vagy felújítással lehet, hanem kultúrával is kell”. Kovászna megye közgyűlésének elnöke hangsúlyozta: a kultúrára országszerte Székelyföldön fordítanak a legtöbb pénzt. Az önkormányzati vezető ismertette a Székelyföldi Grafikai Biennále költségvetését, melyet Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium közösen finanszíroz. A sajtótájékoztatón Tamás Sándor bejelentette: jövő évben első ízben szervezik meg a Székelyföldi Fotó Biennálét is, így évente váltja majd egymást a grafikai, illetve a fényképészeti esemény.
Szarka Gábor, a Csíkszeredai Főkonzulátus konzulja a rendezvény nemzetközi fontosságát emelte ki, és sok sikert kívánt a szervezőknek, hogy sikerüljön megtartani a rendezvény nemzetközi jellegét.
Kassay Lajos Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója röviden összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az I. Székelyföldi Grafikai Biennáléról, és ismertette az idei rendezvényt is, továbbá beszélt a Biennále elindulásáról és a váratlan sikeréről. Elmondta, a rendezvény célja, hogy a székelyföldi grafikusok bekerülhessenek a nemzetközi körforgásba, illetve hogy a nemzetközi művészet is eljusson a székelyföldi művészekhez. Az előző rendezvényre pár száz alkotást vártak, de meglepetésükre 11 országból összesen 683 alkotás érkezett, melyből 71 bekerült a Biennále katalógusába, illetve 245 alkotás részt vett egy vándorkiállításon, amely összesen 4 helyszínen volt megtekinthető: Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Temesvár, valamint Marosvásárhely. A Grafikai Szemle sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a miskolci és a krakkói biennáléval emlegették egy helyen. Az idei szemle két zsűrizésen fog keresztülmenni, első lépésben az elektronikus formában beérkezett alkotásokat bírálják el, majd ezt követően az előzsűrizett és beküldött műveket értékeli a szakmai zsűri.
Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője a rendezvény hivatalos megnyitójáról és a díjátadóról beszélt. A II. Székelyföldi Grafikai Biennále első kiállítását Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter fogja megnyitni 2012. május 18-án délután 5 órától, Sepsiszentgyörgyön. A kiállításmegnyitót 6 órától díjátadó ünnepség követi, ahol a zsűri méltatja az alkotásokat. A megnyitó jazzkoncerttel zárul. Imreh elmondta, hogy az idei terv egy új hagyomány megteremtése, éspedig hogy a Grafikai Szemle kiállításával párhuzamosan kerüljön sor az előző szemle nyertesének egyéni kiállítására is, amely szintén részét képezné a vándorkiállításnak.
Siklódi Zsolt, a Biennále kurátora az esemény szakmaiságáról beszélt. Elmondta, hogy az idén is két kategóriában lehet benevezni: hagyományos és kísérleti grafikában. Nevezhetnek hivatásos képzőművészek vagy képzőművészeti egyetemen tanuló diákok. Kizárólag grafikai alkotásokkal lehet benevezni, rajzot, pasztellrajzot, akvarellt nem fogadnak el. A munkák méretei is szabályozva vannak, a hagyományos grafikai alkotások maximum 100x70 cm, míg a kísérleti grafikai alkotások 200x100 cm nagyságúak lehetnek. Első körben digitális formában várják a munkákat 2012. március 20-ig (déli 12 óráig). A beérkezett digitális reprodukciók közül a nemzetközi, egyetemi professzorokból álló szakmai zsűri kiválasztja azt a 280 alkotást, amelyek eredetijét be kell küldeni 2012. április 27-ig, és majd azt követően újabb elbírálásra kerülnek. A második zsűrizés 2012. április 28–30-án lesz. Azt követően ki fog derülni az is, hogy kik lesznek a második Grafikai Szemle győztesei. A versenykiírásról minden információ megtalálható a www.grafikaiszemle.ro oldalon.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774