Nemzetközi pszichiátriai konferencia Csíksomlyón

( Szavazat)63 megjelenítés
Rangos nemzetközi eseménynek ad otthont a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmány Ház: itt tartják június 24–26. között a  IV. Nemzetközi Román–Magyar Pszichiátriai Konferenciát és a  VI. Országos Pszichiátriai Szimpóziumot, amelyet a Román és Magyar Pszichiátriai Társaság, valamint a  cry for help alapítvány szervezett, Hargita Megye Tanácsa támogatásával.

A konferencia védnökei dr. Szabó Béla, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja, Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Ladányi László Zsolt, Hargita megye prefektusa.
Az esemény megnyitóján Borboly Csaba elmondta, bízik abban, hogy a közigazgatásnak csak hasznot hozhat egy ilyen rangos esemény, hiszen az egészségügyi  decentralizáció elkezdődött, Hargita Megye Tanácsa átvette a tölgyesi Pszichiátriai Kórházat és a Megyei Sürgősségi Kórházat. „Nem elég csak betonozni és aszfaltozni, elsődleges szempont a lakosság egészségi állapotának megőrzése, illetve javítása, ennek érdekében szervezünk programokat, egészségügyi felméréseket, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk az egészségügyet” – fogalmazott Borboly.
A román pszichiátriai társaság üdvözli és támogatja a már hagyományossá vált csíkszeredai román–magyar pszichiátriai konferenciát. A konferencia témaválasztásának időszerűsége a romániai konferenciák egyik legrangosabbjává emeli a csíkszeredai találkozót, annál is inkább, mert a két ország között létezik egy szoros kapcsolat, a szociokulturális közelítések és a történelmi tapasztalatok pedig hasonlóak.  A találkozó által teremtett tapasztalatcsere lehetősége és a magyar kollégákkal fennálló kapcsolat elősegíti a további együttműködést, és egy humánus ügy, a depresszió és következményei kezelésének támogatását – mondta el a konferencia kapcsán prof. dr. Pompilia Dehelean, a román pszichiátriai társaság elnöke.
„Az eddigi tapasztalatok alapján ezek a találkozások és tudományos eszmecserék nagyon fontos szerepet töltenek be a kétoldalú kapcsolatokban. Megismerhetjük egymást, tanulhatunk egymástól. A festői környezet, a szíves vendéglátás, a kedvező utazási és részvételi feltételek teszik még vonzóbbá ezt a találkozást. A Magyar Pszichiátriai Társaság, mint társrendező hívja és várja tagjait erre a konferenciára” – fogalmaz Harmatta János, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.
A konferencia témáját a Hargita megyei pszichiáterek a megyeszékhelyen megrendezett eddigi országos rendezvényeik címszavává emelték. Idén is bemutatnak a 2008-as konferencia után megjelent köteteket és szerzőiket, továbbá díjazzák a rezidensek által írt legjobb három dolgozatot.
A depresszióval és öngyilkossággal kapcsolatos témák aktuálisak és fontosak epidemiológiai és közegészségügyi szempontból, ugyanakkor a hasonló kultúrával rendelkező helyi közösségek által jól meghatározott, közös probléma. A terápiás tapasztalat és a módszerek cseréje előnyös lehet mind a magyar, mind a román kollegák és pácienseik számára.
Csíkszereda, 2010. június 25 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774